Dr Srđa Janković: Virus nije oslabio, ne podržavam sticanje kolektivnog imuniteta prečicom

Dr Srđa Janković: Virus nije oslabio, ne podržavam sticanje kolektivnog imuniteta prečicom

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković bio je gost u Jutarnjem programu Televizije Pink i izjavio da ne savetuje i ne podržava da se prečicom ide ka kolektivnom imunitetu kao i da nije sigurno da ćemo ga dosegnuti brže ako se više ljudi zarazi. 

Mi se nadamo da sada dostižemo vrhunac ovog talasa, "kako god ga zvali" – rekao je imunolog.

Janković je kazao da se može reći da je popuštanje mera koje nije bilo apsolutno, nego je zamenjeno preporukama, a tada je epidemiološka situacija to dopuštala, bilo varljivo jer je virusa bilo dovoljno da se omogući novo razbuktavanje.

Govoreći o jačini virusa dr Janković je istakao da je očigledno da on nije oslabio i ukazao da novo pogoršavanje nastupa već sada, a većinom je bilo očekivano na jesen.

Količina virusa koja se unese jeste bitna, to je jedan od faktora. Drugi faktor koji je dominantan je put zaražavanja, okupljanja gde je veći broj ljudi, te zbog toga ima više mladih među obolelima. Rizične grupe i faktori rizika za nekoga, pod istim uslovima, veći rizik imaju hronično oboleli – objasnio je Janković.

On je istakao da ono što možda najviše plaši u vezi sa virusom je element neizvesnosti, odnosno, da i neke zdrave osobe zbog neke predispozicije mogu da dođu u teško stanje ako se zaraze.

Kada je reč o vakcini, istakao je da je verovatno neće biti još najmanje godinu do godinu i po dana.

Pored korona virusa, na jesen preti opasnost i od sezonskog gripa, a Janković ukazuje da je vakcinacija "apsolutno poželjna" kada je reč o sezonskom gripu.

Na pitanje o mogućoj izolaciji Beograda, Janković je parafrazirao izreku svog učitelja dr Radovanovića "na ljutu ranu ljuta trava", izražavajući nadu da rana neće biti toliko ljuta, odnosno da neće zahtevati zatvaranje.

Kada zapreti gubitak života koji bi po strahoti nadmašio zatvaranje grada, onda je to racionalna odluka – istakao je Janković.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan