Dr Tiodorović: Uz poštovanje mera, moguće je vraćanje normalnim životnim tokovima u junu

Dr Tiodorović: Uz poštovanje mera, moguće je vraćanje normalnim životnim tokovima u junu

Profesor dr Branislav Tiodorović, jedan od naših najpoznatijih epidemiologa, u intervjuu za "Blic", govorio je o svojim prognozama toka epidemije u Srbiji i zašto je u ovakvim situacijama važna izolacija.

Po njegovim rečima, virus korona nikako nije mogao da zaobiđe Srbiju, iako je država na vreme povukla sve neophodne mere za sprečavanje epidemije. 

Ovo su samo izbegle afričke zemlje u kojima ima samo importovanih slučajeva, ali nema masovnog oboljenja. Svugde gde je previše toplo, nema virusa, on ima masni oklop koji se na vrućini topi i tako se uništava, a najviše ga ubijaju ultravioletni zraci. Ne prija mu temperatura ispod nule, ali i temperatura iznad 23 stepena – kaže Tiodorović.

Na pitanje koji simptomi ukazuju na ovaj virus i kada je obavezno obratiti se lekaru, izjavio je da oboljenje u 99 odsto slučajeva počinje sa temperaturom, koja ne mora odmah da bude visoka.

Počinje kijanje i suvi kašalj, a onda tek dolazi problem sa disanjem. Javlja se stezanje i probadanje u grudima, pa onda ide otežano disanje i to je znak da takva osoba mora odmah, hitno da ode lekarudodaje on.

Tiodorović napominje da mu aktuelna statistika deluje zabrinjavajuće, da je značajan porast obolelih i umrlih, ali da je to i očekivano i da će ih do kraja nedelje biti još više.

 


Ukoliko se disciplina podigne na viši nivo i budemo socijalno distancirani, onda možemo očekivati da ćemo imati nekakvo održanje. Nama je cilj da nam "kriva" i broj obolelih i umrlih budu stabilizovani na jednom nivou, da ne skače, da se ne razvija strmoglavo i naglo. Potrebno je da izdržimo narednu nedelju u kontrolisanom stanju, očekuje se da će tokom Uskrsa biti pik, a nakon toga da broj počne da opada. To je optimistična prognoza – ističe epidemiolog za "Blic".

On pretpostavlja da će se, ukoliko se budu poštovale sve mere i ako se ljudi budu socijalno distancirali, ova faza završiti krajem maja, početkom juna. Međutim, postoji bojazan da se virus vrati.

Imamo drugu fazu, a to je jesen i zima kada je moguće da se virus vrati, ali kao crevni i respiratorni. On možda neće biti tako jak i napadan kao što je sada, nego će biti sa manjim intenzitetom – prognozira Tiodorović.

Šta je poručio građanima Srbije i koliko smo daleko od vakcine, pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan