Dr Tiodorović: Više nisam optimista, imamo dva izbora

Dr Tiodorović: Više nisam optimista, imamo dva izbora

Dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, izjavio za TV Prva da produženi raspust može da pomogne u obuzdavanju epidemije, ali da nas čekaju još dve opasnosti.

To je, kako je rekao, mnogo zarazniji delta plus soj, koji će stići u Srbiju, ali i pojava sezonskog gripa.

On je podsetio da je medicinski deo Kriznog štaba i ranije tražio da se produži jesenji raspust, jer se deca zaražavaju pre svega u porodici i kontaktima van škole, ali ga onda u školi brzo prenesu.

Međutim, ja moram da skrenem pažnju da ne vredi ništa tih devet dana ako ne shvate i roditelji te dece, odnosno svih učenika svih uzrasta i sami učenici i srednjoškolci, da to nije vreme za okupljanja na nekim drugim mestima, kućnim žurkama ili kafićima – rekao je Tiodorović, a prenosi B92.

 Kao što vidite, delta soj je veoma zarazan, a uskoro će nam doći i delta plus soj, zarazniji i od ovoga – izjavio je on u Jutarnjem programu TV Prve.

Epidemiolog je istakao da će podaci koji će danas biti objavljeni biti veoma zabrinjavajući. Naglasio je  da je ovo najteža epidemija koja je zabeležena i u svetu i kod nas i da sve mere koje postoje moraju striktno da se poštuju. Najavio je da će na sledećoj sednici Kriznog štaba procenjivati i pojavu sezonskog gripa, "a znate da, kada je grip u pitanju, da su deca ta koja ga lakše raznose".

Ovo što ću reći biće deprimirajuće, a znate da sam ja uvek bio optimista... U junu sam govorio da postoje dva scenarija. Jedan je da moraju da se strogo poštuju mere i da ide kažnjavanje. Taj scenario je propao, a ostao ovaj drugi, masovno razboljevanje – rekao je dr Tiodorović i dodao da će se po tom scenariju zaražavati i vakcinisane osobe samo što će one virus podneti lakše.

Sve će trajati dok se očigledno svi ne zaraze, a virus će na žalost, po tom scenariju, odneti mnoge žrtve, objasnio je on.

Opet imamo dva izbora, ili ćemo se uozbiljiti i pokušati da smirimo sitiaciju i dovedemo je u kontrolisanu ili neće biti dobro – upozorio je epidemiolog.

Na pitanje da li ima pretpostavku u kom smeru će se onda situacija odvijati, ovaj član Kriznog štaba kaže da više nije optimista kakav je bio. Jednostavno, rekao je on, broj preminulih je katastrofalan, i više nema osobe koja nema u svom okruženju osobu koja nije obolela od korona virusa.

Rešenje je, ponovio je još jednom, u vakcinaciji stanovništva jer je, kako kaže, prema najnovijim podacima sada potrebno da obuhvat vakcinacijom bude 80 odsto.

To je ključ za korona virus –  zaključio je.

U međuvremenu je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeno da je u ovoj susednoj zemlji zabeležen i prvi slučaj delta plus soja korona virusa. 

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Banaćanin

    pre 895 dana i 7 sati

    Ne kloni duhom Tiodore, i ja se ponekada pitam da li ćete ti i Peca do kraja života trunuti u zatvoru, ali se onda ohrabrim jer znam da hoćete.

    Oceni komentar:
    5
    6
  • Delta Soj

    pre 895 dana i 3 sata

    Sram Vas bilo "DR" Tiodoroviću, Vas i slične Vama, zbog neverovatne gomile laži koje neprekidno izgovarate. Nadam se da ćete svi vi jednom odgovarati za zločin protiv čovečnosti koji ste izvršili zloupotrebom svog položaja.

    Oceni komentar:
    3
    3
  • Beba

    pre 894 dana i 22 sata

    Od početka se znalo da su se građani podelili po tome u šta veruju. Ja sam pronašla logičan naučni odgovor na sva svoja pitanja u vezi sa pandemijom i vakcinama, i prihvatila sam jasne instrukcije. Moja stvarnost se već dve godine nije promenila, u svojoj osnovi. Sve što se dešava logično je. Nisam zbunjena, samo deprimirana jer vidim da mnogi moji sunarodnici nemaju ni poznavanje, ni disciplinu ni izdržljivost potrebnu da se korona suzbije. Lakše im je da pecaju satanističke ljude guštere po internetu nego da prihvate da je virus među nama i da maske pomažu sprečavanje transmisije virusa sa osobe na osobu. TO još nismo probali, da SVI nosimo maske.

    Ja sad više i ne živim u istoj realnosti sa ovim poricateljima korone i antivakserima. U mojoj realnosti korona je svuda, odnosi živote kao neki rat, ja već dve godine igram igru mačke i miša sa njom, nosim masku, perem ruke, idem peške, ne izlazim nigde gde bih bila u većem riziku, ( kako mi fale pozorište i bioskop! ) vakcinisala sam se tri puta. Zainatila sam se.

    A slušajući priče iz te paralelne, antivakserske stvarnosti, biram ovu svoju bez potorišta i sa koronom. Oni u kom haosu žive, ko njima sve ne preti glavi, i kako se razboljevaju kao ovce, to je strašno.

    Oceni komentar:
    3
    3