Dr Vesna Turkulov izabrana za predsednicu Upravnog odbora UKCV

Dr Vesna Turkulov izabrana za predsednicu Upravnog odbora UKCV

Poslanici Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine usvojili su odluku o imenovanju prof. dr Vesne Turkulov za predsednicu Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKCV) sa 97 glasova za, bez glasova protiv i bez uzdržanih. Tom prilikom izabrani su i novi članovi Upravnog odbora UKCV. Prethodno je izglasana odluka o razrešenju predsednika i članova Upravnog odbora UKCV.

Poslanici su nakon toga razrešili dužnosti predsednika i članove Nadzornog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, a zatim izabrali novog predsednika i članove Nadzornog odbora UKCV. Za predsednika Nadzornog odbora UKCV izabran je prof. dr Tihomir Vejnović.

U pokrajinskoj kasi iduće godine biće 88,4 milijarde dinara, što je za 7,2 odsto više nego ove. Od ukupne sume, 51 milijarda su transferna sredstva, a pokrajinska administracija rasporedila je preostali deo od 37 milijardi dinara.

Najveći rast u odnosu na početni budžet za 2021. godinu, beleži izdvajanje za socijalnu politiku, tu je dvostruko veći iznos, urbanističko planiranje više nego trostruki iznos, a zdravstvo raste 96 posto. Obim budžeta beleži stalan i stabilan rast od 2016-te godine, što je odraz stanja u ekonomiji i poslovnom ambijentu – izjavila je Smiljka Jovanović, pokrajinska sekretarka za finasije.

Za vladajuću većinu, budžet za iduću godinu je istorijski i kako navode, 40 odsto veći nego 2016-te.

Imate značajne projekte i u oblasti poljoprivrede, na prvom mestu protivgradne zaštite, u oblasti zdravstva imate “Kamenicu 3”, imamo fabriku vode, u oblasti sporta, iako je povećan sekretariju iznos sredstava, ostavljena su sredstva preko milijardu dinara za sportske objekte, u kulturi se značajno ulaže, i što je, možda iz mog ugla najbitnije, 4 puta imamo više sredstava za opremanje industrijskih zona – navodi Dmitar Stanišić iz SNS-a.

Predstavnici opozicije nisu zadovljni budžetom, a posebno kritikuju, kako navode, mala izdvajanja za kapitalna ulaganja i raspodelu novca po sekretarijatima.

Povećanje je na neki način optička varka, iz razloga što nije posledica privrednog buma i rasta kako to predstavlja pokrajinska vlast, nego je rezultat katastrofalne realizacije u prvom redu kapitalne potrošnje u 2021. godini – ističe Đurađ Jakšić iz SRS.

Mi zaista smatramo da su prošli svi rokovi da se donese Zakon o finansiranju nadležnosti APV, da bismo imali čistu situaciju, da bismo imali predvidivu situaciju, i da ne bismo ostali svake godine uskraćivani sada već za mijarde i milijarde dinara koje su zaista potrebne Vojvodini – navodi Aleksandar Odžić iz Vojvođanskog fronta.

Budžetom je predviđen nastavak velikih projekata, najveće izdvajanje od preko 3 milijarde je za “Kamenicu 3”. Za saobraćajnu infrastrukturu planirano je 1,8 milijardi dinara, a po 100 miliona dinara namenjeno je za postrojenja pijaće vode u Beočinu, Odžacima i Temerinu.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan