Dr Vladimir Stojanović i dr Aleksandra Dragin: "Kultura na dlanu" ruši barijere i povezuje Novi Sad i Segedin

Dr Vladimir Stojanović i dr Aleksandra Dragin: "Kultura na dlanu" ruši barijere i povezuje Novi Sad i Segedin

U susret manifestaciji "Evropska noć istraživača 2019", koja će se u našem gradu održati 27. septembra, svakog četvrtka do tog datuma objavljujemo razgovore s našim vrednim naučnicima o temama i problemima od značaja za širu javnost.

– Povezuje ih isto geografsko podneblje Srednje Evrope, gotovo identičan kulturni i istorijski obrazac u kome su se ovi gradovi razvijali stolećima u okviru jedne zemlje i najzad neke sličnosti u mentalitetusaglasni su naši današnji sagovornici, naučnici dr Vladimir Stojanović i dr Aleksandra Dragin, redovni profesori na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu

 Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

– Tehnološka dostignuća u sferi usluga i komunikacija dovela su do fenomena koji je u geografiji poznat kao "prostorno-vremenska kompresija". To znači da je kompleksnost koju spominjete, između ostalog, olakšala i komunikaciju u današnjem svetu. Distanca u geografskom smislu ne predstavlja problem na način kako je to nekada bilo. Ipak, da nije baš uvek sve tako kako se na prvu loptu čini svedoči i naše nedovoljno poznavanje gradova i kultura u susednim i drugim državama, koje su nam tu relativno blizu. Projekat "Kultura na dlanu" je imao za cilj obaranje barijera i povezivanje različitih kultura, gradova i naroda kroz stvaranje uslova za bolju saradnju.


Spomenuli ste da projekat "Kultura na dlanu” između ostalog insistira na stvaranju uslova za bolju saradnju u oblastima kulture i turizma između Novog Sada i Segedina. Šta povezuje ta dva grada?

– Povezuje ih isto geografsko podneblje Srednje Evrope, gotovo identičan kulturni i istorijski obrazac u kome su se ovi gradovi razvijali stolećima u okviru jedne zemlje i najzad neke sličnosti u mentalitetu. Materijalno kulturno nasleđe Novog Sada i Segedina je po mnogo čemu slično i ostavlja dodatnu mogućnost u budućoj saradnji, na primer, na polju zaštite ili zajedničke prezentacije u turizmu.

Čak i onda kada se čini kao nemoguće, kultura pronađe svoje puteve


Na koji način će mladi u tim gradovima imati priliku za povezivanjem, odnosno ličnim razvojem?

– Povezivanje mladih ljudi zavisi od niza društvenih okolnosti, a one su trenutno i više nego povoljne. Mogućnosti su brojne i naš projekat je bio samo jedan od primera kako je to izvodljivo kroz organizovanje zajedničkih konferencija, kulturnih događaja i publikacija koje su prezentovane u oba grada. Najzad, Segedin ima dugu tradiciju komuniciranja sa kulturnim krugovima u Vojvodini još iz vremena blokovske podele nakon Drugog svetskog rata. U jednoj debati u tom gradu smo imali priliku da čujemo da je kultura Zapada u socijalističku Mađarsku dolazila upravo preko Jugoslavije. Čak i onda kada se čini kao nemoguće, kultura pronađe svoje puteve. Nema razloga da danas, kada prepreke ne postoje, ne uradimo sve kako bismo bolje komunicirali i na polju kulture.


Na koji način očekujete da će vaš projekat u narednih pet do 10 godina promeniti prilike u povezivanju različitih naroda i kultura?

– Očekujemo, pre svega, da naš projekat bude jedna važna nit ili jedna kockica u mozaiku naše komunikacije na različitim poljima, pa tako i na polju razmene u kulturi i turizmu. Jedan ovakav projekat može da pruži doprinos. Mnogo ovakvih projekata može da promeni prilike. Zato očekujemo da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti.

Šta nas sve očekuje na "Evropskoj noći istraživača 2019", koja će se u Novom Sadu održati 27. septembra, pročitajte OVDE.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad vremenska prognoza zodijak servisne informacije novi sad matičar novi sad pošte srbije servisne informacije sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci Ledena Šuma bez struje štrajk poštara isključenja struje horoskop isključenje vode astrologija betanija raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bebe elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje gradonačelnik Miloš Vučević dnevni horoskop Isključenje struje bez vode