Dr Vladimir Vukić: Savremeni superračunari uneli su revoluciju u otkrivanju novih lekova protiv kancera

Dr Vladimir Vukić: Savremeni superračunari uneli su revoluciju u otkrivanju novih lekova protiv kancera

U susret manifestaciji "Evropska noć istraživača 2019", koja će se u našem gradu održati 27. septembra, nastavljamo da objavljujemo razgovore s našim vrednim naučnicima o temama i problemima od značaja za širu javnost.

– Ukoliko uspemo da dizajniramo adekvatno jedinjenje za kojim tragamo, neki ljudski životi bi mogli biti spašeni. Ipak, postupak istraživanja novih lekova traje oko 10 godina, koliko je potrebno da bi aktivno jedinjenje bilo testirano i pušteno u upotrebu kaže za naš portal dr Vladimir Vukić, naučni saradnik na Tehnološkom fakuktetu u Novom Sadu.

Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

– Svaki istraživač mora neprekidno da se usavršava i prati tehnološki i naučni napredak društva. Kompleksnost sveta u kojem živimo je veliki izazov ne samo za istraživače već za sve ljude, jer je teško uhvatiti korak sa vremenom i ispratiti celokupni napredak. Zato je oslanjanjanje na već postignuta znanja i tehnološka dostignuća neophodno, ali uz dozu opreznosti i pažljivu procenu poverenja u navedena znanja i dostignuća. Takođe, selektivnost znanja koja usvajamo je ključni korak u izbegavanju zasićenosti informacijama, a time i pada produktivnosti.

Svaki istraživač mora neprekidno da se usavršava i prati tehnološki i naučni napredak društva


Borba protiv raka je u fokusu stručne javnosti i svaki napredak u pronalaženju leka je dragocen za ljudski život. Kako se domaći naučnici nose sa ovim velikim izazovom?

– Veoma teško. Za ozbiljan naučni rad, koji vodi ka otkrivanju aktivnog jedinjenja koje će ući u klinička ispitivanja ili biti korišćeno kao lek, potrebna je najsavremenija oprema, kako računarska, tako i laboratorijska, a time i ogromna sredstva za istraživanje. Naši naučnici koji su uključeni u takva istraživanja oslanjaju se na saradnju sa inostranim institucijama, od kojim dobijamo neophodnu pomoć, dok mi ulažemo svoje znanje i minimalna sredstva u skladu sa budžetom kojim raspolažemo.

 


Koliko napredne tehnologije danas olakšavaju u prolnalaženju leka protiv kancera?

– Drastično. Savremeni superračunari su uneli revoluciju u otkrivanju novih lekova. Metode koje se primenjuju su u stanju da od nekoliko miliona jedinjenja predlože svega stotinak koja će biti eksperimentalno testirana. Time se značajno skraćuje vreme, a i sredstva potrebna da se otkrije novi lek. Bez njihove primene, bilo bi nemoguće testirati sva ta jedinjenja. Ipak, od veštine i znanja naučnika zavisi uspešnost selektovanih jedinjenja, odnosno da li će pronaći jedinjenje koje će biti adekvatno za dalja istraživanja. Računari su tu samo da pomognu, ali ne mogu uraditi celokupan posao i naše znanje je presudno za uspešnost istraživanja. Takođe, nove metode i sve precizniji instrumenti omogućili su veći broj eksperimentalno određenih struktura proteina koji se koriste kao ciljni molekuli u sprečavanju metaboličkih puteva koji dovode do raka. Njihov broj eksponencijalno raste što je izuzetno važno, jer je poznavanje strukture ciljnog molekula jedan od ključnih momenata u savremenom dizajniranju novih lekova.

Naše znanje je presudno za uspešnost istraživanja, računari su tu samo da pomognu


Na koji način očekujete da će vaš projekat u narednih 5 do 10 godina unaprediti stanje u oblasti otktivanja novih lekova za kancer?

– Nadamo se uspehu. Ukoliko uspemo da dizajniramo adekvatno jedinjenje za kojim tragamo, neki ljudski životi bi mogli biti spašeni. Ipak, postupak istraživanja novih lekova traje oko 10 godina, koliko je potrebno da bi aktivno jedinjenje bilo testirano i pušteno u upotrebu. Tako da jedinjenje na kojem radimo možda neće biti korišćeno kao lek o ovom periodu, ali postoji mogućnost da će biti u završnim fazama testiranja, kao i da će dati okvir za dizajniranje novih jedinjenja na kojima će raditi neke druge istraživačke grupe, kao i da ćemo otkriti novi metabolički put na koji treba delovati u cilju sprečavanja i lečenja raka.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan