Dramaturška radionica od 26. do 30. septembra na Akademiji umetnosti (VIDEO)

Dramaturška radionica od 26. do 30. septembra na Akademiji umetnosti (VIDEO)

U periodu od 26. do 30. septembra 2016. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu će biti  održana dramaturška radionica koja je zamišljena kao eksperimentalni projekat sa drugačijim pristupom prevodu dramskog teksta na drugi jezik, pri čemu sve što iskustvo prevoda nosi sa sobom postaje deo scenskog spektakla.

Radionica se realizuje u okviru projekta “Instant Mix Theater Lab Founding Project” (2016-2017). U projektu učestvuju asocijacija L’Instant Même, Francuska (nosilac projekta), Univerzitet Midlseks, Velika Britanija (partner) i Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Srbija (partner). Radionice su zatvorenog tipa i učesnici pripadaju pomenutim institucijama. Učesnici AUNS su studenti dramaturgije. 

Ciljevi projekta su razvoj multilingvalizma i interkulturalizma u savremenom društvu i eksperimentalni pristup prevodu dramskog teksta na drugi jezik kao i suočavanje sa jezičkim preprekama u doživljaju teatra, kulturološkim, teritorijalnim i nacionalnim odlikama.

Multilingvalizam postaje moguć na sceni, on je deo spektakla, prevodi se uživo i pred publikom, kontekst globalnog kulturnog stanja je prisutan, društva se razotkrivaju, utisak o raznovrsnosti je živ, demokratičnost nije ideja već prizor i sadržaj, stanje građanske svesti prikazuje se u kontekstu prostora šireg od jedne nacije ili države. Scenski spektakl je bilingvalan, publika prvo prati igru na jeziku koji je izvorni – ideja je da ritam, melodija, karakteristike svakog jezika dopru do gledalaca. Zatim, scena se igra na maternjem jeziku gledalaca uz neposrednu mogućnost upoređenja emotivnog doživljaja.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad opens 2019 bez struje betanija radosne vesti odbojka epk 2021 JKP Vodovod i kanalizacija lisje bebe gradsko groblje Daško i Mlađa sahrane novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije almaško groblje Fruška gora jkp lisje havarija na vodovodu elektrovojvodina groblje OK Vojvodina bez vode isključenja struje novosadsko porodilište Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novorođenčad Spens