Drastične kazne za nepoštovanje javnog reda i mira

Drastične kazne za nepoštovanje javnog reda i mira

Novi Zakon o javnom redu i miru koji je stupio na snagu februara ove godine, preciznije je objasnio pojmove koji spadaju pod remećenje istog, poput svađe, buke i vike, pa su se tako mnogi iznenadili kad su shvatili da je razgovor, odnosno vika, postala kažnjiva. Onaj ko ne pazi na svoj ton na ulici ili nekom drugom javnom mestu, može da bude kažnjen čak sa 20.000 dinara ili 20 dana zatvora.

Kako "Telegraf" prenosi, da li će neko novčano da bude kažnjen, kaznu "izdrži" u pritvoru ili da se "provuče" bez ičega, zavisi od slučaja do slučaja.

- Ako, na primer, u gluvo doba noći na ulici čujete grupu mladih koji se deru ili pevaju nešto i ako im u susret ide sama devojka i to je uznemiri ili joj stvori nelagodan osećaj, to spada u remećenje javnog reda i mira i to treba da bude kažnjivo, ali to opet zavisi od procene policajca koji dođe na lice mesta ili komšija i prolaznika koji su to prijavili – objašnjava advokat Dejan Sinadinović.

Isto tako, prema Sinadinoviću, prekršaj može biti i glasan razgovor dvojice muškaraca u prevozu, ali je redak slučaj da se neko na to žali ili da to nekoga uplaši.

- Zavisno od procene službenog lica, kazna može biti nekoliko hiljada dinara, a maksimalna je 20.000. Onaj ko nema novac da plati, može je zameniti kaznom pritvora, jer jedan dan u zatvoru vredi 1.000 dinara. Mada, po mom mišljenju, u Srbiji nijedna kazna ne bi trebala da bude više od 5.000 dinara s obzirom na to kako su nam male plate – konstatuje advokat.

Njegovo iskustvo pokazalo je da za ovakve vrste prekršaja građani nemaju običaj da angažuju advokate, kao što je to slučaj sa saobraćajnim i drugim prekršajima, pa su "rušitelji mira" bukvalno prepušteni nečijoj subjektivnoj proceni.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 1637 dana i 11 sati

  zaboravljate problem da policiji vika nije na vrhu liste prioriteta kada se javljaju na poziv tj. kad idu na teren...tako da od trenutka kad ih zovete za nesto tako bezazleno do trenutka dok ne dodju treba im 20+min

  Oceni komentar:
  0
  1