DRI: Ustanovljene nepravilnosti u poslovanju pojedinih fakulteta

DRI: Ustanovljene nepravilnosti u poslovanju pojedinih fakulteta

Pojedine državne visokoškolske ustanove nisu štedele na isplati zarada nastavnicima i ostalim zaposlenima. Iz državne kase dobijali su više nego što je bilo potrebno za plate, a višak nisu vraćali u budžet.

Ovo su neke od ključnih zamerki Državne revizorske institucije, koja je u petak objavila izveštaje o nadzoru ekonomskih fakulteta u Beogradu i Nišu, pravnih u Novom Sadu i Nišu, Stomatološkog, Filološkog i Fakulteta političkih nauka u Beograd i Filozofskog u Novom Sadu, prenose "Novosti".

Najvećem broju zameren je upravo obračun plata, isplate dodataka za osmi mart, regres, dodataka na platu za, recimo, angažovanje na prijemnim ispitima... Takođe, gotovo svim fakultetima je zamereno da nisu razdavajali obračune za plate iz sredstava budžeta i sopstvenih prihoda, te da nemaju sve akte koji su potrebni u vođenju poslovnih knjiga.

Pravni fakultet u Novom Sadu je isplatio 11,28 miliona dinara više za plate iz budžeta, zatim, isplatio je 1,41 milion dinara na ime dela regresa za korišćenje godišnjeg odmora, iako je regres kao dodatak već sadržan u koeficijentu na osnovu koga se vrši obračun i isplata plate.

- Ovaj fakultet je utrošio primljena sredstva iz budžeta samo za plate, iako su ona namenjena i za troškove poput električne energije, vode ili grejanja – navedeno je u izveštaju, a prenose "Novosti".

Filozofski fakultet u Novom Sadu je za 134,38 miliona dinara više isplatio plate iz budžeta. DRI ustanovila je da je na ova ustanova izvršila rashod od 19,67 miliona dinara od kojih je povodom Dana fakulteta svim  zaposlenim licima isplaćeno po 30.000 dinara. Filozofski fakultet isplatio je poklone za 8. mart u iznosu od 2,13 miliona dinara.

Izveštaji o sprovedenoj reviziji dostupni su na sajtu DRI.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • miladin

  pre 840 dana i 22 sata

  Svi LAŽU - Svi KRADU!
  Svako - gde god - kada - kako - i koliko može!
  Lopov do LOPOVA lažov do LAŽOVA!

  Oceni komentar:
  0
  0