Druga šansa za prestonicu mladih

Druga šansa za prestonicu mladih

U petak će biti poznato da li će Novi Sad ući u uži izbor kandidata za prestonicu mladih 2019. godine, nakon što je prošle godine u ovoj bici izgubio od portugalskog Kaškaiša.

Tada će evropski odbor objaviti spisak od pet gradova čije aplikacije za sada najviše odgovaraju politici i sadržajima bitnim za mlade, a u organizaciji koja vodi kandidaturu, Opens 2019, optimisti su i iščekuju rezultate.
 
Koordinator kandidature Vukašin Grozdanović kaže da su mnoge stvari unapređene u odnosu na prošlogodišnju kandidaturu. Grozdanović je optimista i očekuje da će Novi Sad, kao uži kandidat, imati šansu da preda konačnu aplikaciju krajem juna i čeka odluku komisije do novembra.
 
- Kada je krajem prošle godine završen ceo proces za tadašnju kandidaturu, analizirali smo sve tada urađeno i odlučili šta da unapredimo. Na primer, prošle godine smo u donošenju odluka imali lokalni odbor od osam organizacija, a mi smatramo da ove godine treba da bude uključen širi broj organizacija, ali i u kontrolu. Zato smo napravili omladinski forum, koji broji više od 80 organizacija, a čiji cilj je da se bavi omladinskom politikom u Novom Sadu, kao i da prati rad Opensa i usmerava nas u radu. I da ne postanemo prestonica, ideja je da nastavimo s omladinskim forumom kao mestom gde se sastaju mladi i razgovaraju o omladinskoj politici, kako cela priča ne bi propala i mladi zaista imali neke benefite. Imamo overenu, potpisanu podršku 91 organizacije, navodi Grozdanović, inače predsednik organizacije Jazas.
 
Novi Sad je prošle godine imao niz nesrećnih okolnosti u prvoj kandidaturi. Pre svega, nedostajala je veća podrška mladih, ali i bolja organizacija unutar organizacionog odbora. Manjkalo je i organizacije unutar Grada, koji nije predvideo sredstva za kandidaturu, pa ih je uzeo iz budžeta namenjenih projektima za Lokalni akcioni plan za mlade. Ove godine je novac ranije obezbeđen i očekivanja su, kaže Grozdanović, da će i druge prednosti isplivati na podršinu.
 
- Ove godine imamo odvojena sredstva - 20 miliona dinara idu za LAP, a 14 miliona za OPENS, ali smo mi shvatili da se kandidatura i aktivnosti mogu sprovesti i sa 10 miliona, a da se sa četiri miliona otvori dodatni programski konkurs za organizacije iz Novog Sada. Prošle godine su sredstva išla preko Egzita, a kako se ovog puta ne bi pitalo zbog čega i kako se novac usmerava, ove godine kandidaturu vode organizacije mladih sa dugom tradicijom, koje će unutar Saveza kontrolisati svaki dinar. U igri su jedino organizacije koje imaju proverenu i dugu tradiciju i koje zaista nešto rade kako bi svima bilo jasno da one ne postoje zbog svog interesa, nego zbog delanja, kaže koordinator kandidature.
 
Takođe, ove godine postoji sistem odlučivanja kroz radne grupe, pa tako postoji radna grupa za pisanje aplikacija, za promociju, za osnivanje saveza kroz koji će ići novac, za proceduru unapređivanja dodele sredstava iz budžeta Gradske uprave za sport i omladinu... Pomenute grupe donose odluke i realizuju ih putem projektnog tima. Ideja je da, navodi Grozdanović, trud ne padne u vodu bez obzira na rezultate kandidature, te da se radi na rešavanju pitanja omladinske politike u Novom Sadu.
 
Podsetimo da je prošlogodišnja kandidatura i izveštavanje o njenoj manjkavosti i dovelo do unapređenja. Tako je ovog meseca konačno otvorena Kancelarija za mlade, a svakog dana se očekuje da će Grad raspisati novi konkurs za mlade u vrednosti od 20 miliona dinara. Organizacije mladih su organizovano dostavile Gradskoj upravi za sport i omladinu predlog da se konkursi objavljuju uz bodovnu listu, kako bi se tačno znalo na osnovu kojih kriterijuma je koja organizacija dobila sredstva.
 
- Planiramo da kroz razgovore i angažovanje vršimo pritisak na nadležne, a naročito na predstavnike grada, da se bave omladinskim pitanjima. Tako ćemo po novom skupštinskom imenovanju inicirati da predstavnici omladinskih organizacije uđu u Savet za mlade i da se baš oni pitaju, a ne političari, objašnjava Grozdanović.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan