DRUGI PIŠU: Evo zašto je 5. oktobar svake godine sve tiši

DRUGI PIŠU: Evo zašto je 5. oktobar svake godine sve tiši

Pre 16 godina srušen je režim Slobodana Miloševića, a obeležavanje godišnjice petooktobarskih demonstracija, nasuprot prvobitnim očekivanjima, svake godine je sve skromnije – piše danas internet izdanje magazina "Newsweek".

Datum, koji je mnogima ulivao nadu, nije doneo očekivane promene, a samo nekolicina političara na današnjoj političkoj sceni uopšte spominje 5. oktobar.

Čekale su se korenite promene, nadalo se demokratiji, sanjalo se o srećnijem životu, ali se danas o datumu više govori kroz prizmu prokockanog poverenja, nasilja i neispunjenih očekivanja.

Stranke predvodnice demonstracija daleko su od onoga za šta su se borile 5. oktobra, a mnogi govore i da je danas gore nego što je bilo. 

Demokratska stranka je ove godine praktično zanemarila datum, više je bila okupirana izborom novog lidera partije Dragana Šutanovca, a ispada da o nekadašnjem predvodniku petooktobarskih promena Zoranu Đinđiću nekako češće govori vladajuća Srpska napredna stranka, koju vode baš nekadašnji ljuti Đinđićevi protivnici.

O temi 5. oktobra danas se bave razočarani građani, kao i oni koji su bili na ulicama, izjave političara su retke, a događaji posvećeni ovom datumu još ređi.

O Đinđiću govori tek poneki predvodnik demonstracija, a Zoran Živković, lider Nove stranke, za neke od krivaca propuštenih šansi proglasio je i “manekene” 5. oktobara.

- Danas je situacija loša jer je mnogo propušteno krivicom onih koje zovem manekenima 5. oktobra i koji su tada bili ko zna gde, a onda su spletom nesrećnih okolnosti postali deo vlasti 2004, 2005, 2006. godine. Krivica je i moja i Zorana Đinđića, koji nas je predvodio, što nismo bili dosledni u sprovođenju revolucije, rekao je Živković. 

O propuštenim šansama od 5. oktobra iz SNS-a je jedino govorila Zorana Mihajlović koja je i sama te 2000. bila na protestima ispred Savezne skupštine. 

- Žao mi je što su mnoge šanse propuštene od 5. oktobra do 2012-2013, pa danas radimo ono što neko nije uradio tokom prethodnih godina, rekla je ona. 

Ministar rada Aleksandar Vulin reagovao je na ovu izjavu rečima da mu nije jasno da li Mihajlovićeva slavi što je 5. oktobra bila ispred skupštine ili žali zbog toga.

Jedini od lidera nekadašnjeg DOS-a. koji je i danas na mestu ministra, Rasim Ljajić rekao je da sadašnja Vlada Srbije nastavlja ostvarivanje ključnih ciljeva i vrednosti koje nisu ostvarene 5. oktobra 2000. 

Skromnim izjavama pridružio se i tek poneki političar iz poslaničkih klupa, i dok mnogi vide 5. oktobar kao popločavanje modernog puta Srbije, ima u srpskom parlamentu onih koji kažu da je loša strana zloupotreba zapadnih agentura.  

Lice 5. oktobra bila je apsolutno opravdana želja većine građana u Srbiji da se promeni režim koji je prosto dozlogrdio i da se dođe do demokratskih promena. Naličje su bile zloupotrebe od strane zapadnih agentura i političara koji su Srbiju odveli u pljačkaške privatizacije, u uništavanje domaće ekonomije, gubitak nacionalnog suvereniteta i pogrešan politički pravac – rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Tekst u celosti možete pročitati na sajtu "Newsweeka".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • novosadanin

  pre 1110 dana i 19 sati

  5 oktobar sramota Srpska!

  Oceni komentar:
  0
  0
KCV elektrovojvodina jkp lisje bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija Spens isključenje vode servisne informacije novi sad matičar novi sad Republički hidrometeorološki zavod bebe JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad novosađani šoping centar promenada Isključenje struje promenada novorođenčad novosadsko porodilište betanija sahrane novi sad klisa bez vode JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana isključenja struje servisne informacije