Društvo arhitekata Novog Sada razočarano načinom na koji su predstavljena tri nova mosta

Društvo arhitekata Novog Sada razočarano načinom na koji su predstavljena tri nova mosta

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, zakazanoj povodom Prezentacije projekata izgradnje tri nova mosta u Novom Sadu, nisu prisustvovali ni predstavnici građana, ni struke. Povodom toga, Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) objavilo je saopštenje.

Istaknuto je da su se, s obzirom na to da niko od stručne javnosti nije bio obavešten, ni pozvan na pomenutu prezentaciju, iz jako tihog i ometanog snimka, mogli čuti samo neki od detalja vezanih za izgradnju ovih objekata. Predstavnici vlasti i učesnici u izgradnji nova tri mosta, izneli su ukratko najosnovnije podatke o dimenzijama, rasponima, pravcima, koridorima, kilometrima koji će ovom prilikom biti izgrađeni, ali niko nije čuo stav recimo, arhitekte, urbaniste, umetnika, građanina, njihovo mišljenje o izgradnji ovih, za naš grad, kapitalnih objekata.

Naš grad se oduvek ponosio svojevrsnom, negovanom, skladnom arhitekturom, umereno koncipiranim prostorima, načinom kako se razvijao, stvarao nove prostore. Upravo ovi mostovi trebaju biti nastavak negovanja uvažavanja prostora i načina kako se ovde živi. Oni će biti ti koji će biti izgrađeni na ponos svih naših građana, svih naših stručnjaka, i svih onih koji u njihovom stvaranju učestvuju. Za potrebe izgradnje ovih mostova, bilo je neophodno raspisati međunarodni konkurs, sa precizno definisanim i osmišljenim projektnim uslovima, stručnim žirijem sačinjenim od renomiranih stručnjaka u izgradnji mostova, a sve u cilju da Novi Sad dobije najlepše, najfunkcionalnije i najmodernije mostove na ovom delu toka DunavaPošto nismo mogli da vidimo Prezentaciju uživo, postoji mnogo pitanja koje niko nije mogao da postavi, da se prodiskutuje, da se čuje i razmotri drugi predlog, drugo rešenje – navodi se u ovom saopštenju.

Iz DaNS-a su istakli da i dalje ostaje nejasno, kako konačno ova tri mosta izgledaju? Da li su sva tri mosta na isti način koncipirana, konstruktivno isprojektovana, sa istim upotrebljenim materijalima i svi u beloj boji? Ko su projektanti ovih mostova i po kojim kriterijumima i uslovima su njihova rešenja izabrana i predložena za realizaciju? Čime projektant i izvođač garantuju da će prilikom realizacije mostova maksimalno uvažavati naseljeni prostor i prirodna staništa u koja zalaze?

Ko je odlučio da je most “vizuelno atraktivan”? Da li je zaista neophodan vijadukt u produžetku Bulevara Evrope u dužini od skoro 1.5 km, sa 6 uzlaznih rampi, na nekih 6-8 m od tla, pod prozorima stotina stanara koji tu sada žive i koji tek planiraju da se dosele na ovaj “autoput” u najavi? Da li su za naš grad jedina rešenja u postavljanju zvučnih barijera, koje bi trebale umanjiti buku? Zašto uopšte stvarati buku i dodatne saobraćajnice, ako postoje rešenja manje invazivna za prostor, ulepšana sadnjom zelenila i postavljanjem drugih vrsta urbanog mobilijara? Da li je pozicija buduće marine ovde planirana na pravom mestu? Kada se uključe motori čamaca i jahti, ne možemo pričati o kvalitetu vazduha na tom mestu. Ni o životu bilo kojih zaštićenih vrsta kojima je ovaj rukavac prirodno stanište? Da li su slučajno projektanti izostavili u modelu planiranu kajakašku stazu, čija pozicija je isto tako upitna na ovom prostoru – pitaju se u nastavku saopštenja.

Iz ove organizacije smatraju da su ovo samo neka od pitanja o kojima se moglo juče diskutovati, i kako bi zapravo i trebalo biti, posebno kada se radi o “istorijskom trenutku” u kome Novi Sad dobija (plaća parama svojih građana) tri nova mosta.

Oni veruju da odgovore neće dobiti, kao što se moglo i videti. Prezentacija je urađena, takoreći, sve je već završeno, izmodelovano, predstavljeno, opravdano mnogim benefitima.

Nažalost, već duže vreme se ovako kod nas radi, sve se dešava iza zatvorenih vrata, bez informisanja, učešća, uvažavanja mišljenja građana, struke, smatrajući da su ovako predstavili projekte budućih mostova. Moglo se to uraditi i drugačije, putem bilborda, objavama u novinama, na nekim kvalitetnijim prikazima, a ne iz objektiva novinara. A to da li ćemo jednog dana biti ponosni na naše mostove, na njihovu lepotu i kvaliteno kreiranje prostora, ostaje da vidimo kako će drugi odlučiti i kako će nam drugi izgraditi. Naravno, da uvek može i bolje, samo je pitanje volje – ističe se na kraju saopštenja novosadskih arhitekata, koje je potpisala predsednica Ana Ferik- Ivanovič.

 

Oceni vest:
26
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Podbarac

  pre 326 dana i 6 sati

  Urbanisticka politika pripada ljudima "sa dna kace", olosima, *** cenzurisano ***arama, banditima, stranim placenicima, mafijasima - ovi termini njihovog Gazde ih odlicno opisuju, a Mirovic je i uzivo potvrdio da je prostakluk dominantna osobina ovih *** cenzurisano ***.

  Oceni komentar:
  9
  15
 • Mihajlo

  pre 326 dana i 1 sat

  Sa banditima moze samo preko motke da se razgovara...

  Oceni komentar:
  5
  7
 • S R B I J A kao radni logor

  pre 326 dana i 1 sat

  Mene zanima koliko je puta i kojim sumama ovaj portal kažnjen zbog objavljivanja komentara posetioca.
  Pošto je primećena cenzura koje ranije nije bilo, a zasnovana je na... ne znam čemu.
  Napominjem da u EU zemlji Hrvatskoj, Večernji list objavljuje čak i psovke posetioca u komentarima, odnosno nije primećena nikakva cenzura. Komentari prema tome bivaju ocenjeni - ali NIKADA cenzurisani.
  To ja zovem slobodom govora.
  Ako nju nemama - šta tek onda drugo nemamo?

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Brajna Koy

  pre 326 dana i 45 minuta

  A gde Vam je Macola Princip Gradnje ...
  i cica Solunac ...???

  Oceni komentar:
  3
  1
 • Anči

  pre 324 dana i 22 sata

  Imali su priliku pa se nisu čuli , a sada sebi svašta dozvoljavaju...Kada dođete na njihovo mesto , vi pravite druge mostove , parkove itd...Ovo je dokaz da u Srbiji vlada demokratija , stavljaju barikade , ruše , lome , psuju narod koji je večinski i glasao i dao poverenje ovim što grade , a pri tom da ih niko ne hapsi tuče i na kraju vide da su popušili pa se povuku ...Eeee , to je demokratija!

  Oceni komentar:
  1
  0