Društvo arhitekata Novog Sada: S razlogom smo zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine APV

Društvo arhitekata Novog Sada: S razlogom smo zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine APV

Trenutno aktuelna tema, izgradnja podzemne garaže pored Banovine u Novom Sadu, je zainteresovala veliki broj građana i članove DaNS-a koji su, kako navode, "s razlogom zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine APV, koji su za spomenik kulture proglašeni marta 2007".

Posebna pažnja i zabrinutost su usmereni na "već nastale štete, popucale zidove usled sleganja unutar objekta Skupštine APV, i zabranu rada i boravka u delu krila gde su nastala oštećenja", naglašava Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) u saopštenju.

Oni napominju da su 10. novembra zatražili od Gradske uprave za urbanizam svu dostupnu dokumentaciju koja je priložena za dobijanje odobrenja za izgradnju i početak pripremnih radova na planiranoj garaži.

Od Uprave za urbanizam nam je stigla tehnička dokumentacija koja se odnosi na sve potrebne radove na ovom objektu, ali nam nisu dostavljeni veoma bitni dokumenti ili iz dostavljenih nije moguće izdvojiti ono što je u ovom trenutku bitno za nastavak radova stoji u saopštenju koje, nadalje prenosimo u celosti:

– Od strane "Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada" su prikazani Konzervatorski uslovi koji se, prema Zakonu o kulturnim dobrima, izdaju isključivo u skladu sa Odlukom o utvrđivanju kompleksa Banovine u Novom Sadu za spomenik kulture ("Sl. glasnik Republike Srbije", br.30/2007, u daljem tekstu: Odluka). U Odluci, u tački 5. navodi se:

"Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera, zemljanih i drugih radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture".

Međutim, Konzervatorski uslovi koji su izdati za izgradnju podzemne garaže, osim ove tačke, sadrže tačku koja nije u skladu sa prethodnom, čime postaju suprotni sa Odlukom:

"podzemna garaža mora biti potpuno ukopana osim kod stepenišnih vertikala…".

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, član 2, tačka 22) objekti mogu biti podzemni i nadzemni. Odlukom je propisana zabrana izgradnje objekata u zaštićenoj okolini, što znači i nadzemnih i podzemnih objekata.

Takođe, u pogledu zabrane izvođenja zemljanih i drugih radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture, radovi na izgradnji podzemne garaže na manje od 3,00 m od spomenika, svakako spadaju u takvu vrstu radova.


Na osnovu navedenog, proizilazi da su lokacijski uslovi za izgradnju podzemne garaže izdati suprotno Odluci o utvrđivanju kompleksa Banovine u Novom Sadu za spomenik kulture.

Postavlja se pitanje da li je uopšte na ovom mestu trebalo dozvoliti bilo kakvu izgradnju novih objekata, pa makar oni bili i pod zemljom, ukoliko je bitno da se ne naruši stabilnost okolnih objekata? Posebno kada u samom centru grada postoje povoljnija i praktičnija rešenja za izgradnju ovakvih objekata.

U svim velikim gradovima Evrope koji u samom centru imaju izgrađene objekte od visokog istorijskog i arhitektonskog značaja, njihovo okruženje je s razlogom ostavljeno otvoreno, prostrano, ozelenjeno i često takva prostranstva imaju karakter parkova. I okolina Banovine i Skupštine APV je od početka bilo planirana kao zelena površina, i kako bi to po pravilu trebalo da bude, ona je trebala to i da ostane.


Takođe se u pomenutim Konzervatorskim uslovima zahteva obavezno izdavanje Saglasnosti na projektnu dokumentaciju od strane "Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada". Nažalost, mi tu Saglasnost nismo ni videli, niti nam je dostavljena kao jedan od najvažnijih dokumenata u ovom postupku. Da li je ova Saglasnost uopšte pribavljena, a ako nije, kako je Investitor dobio građevinsku dozvolu bez nje?

Analizirajući priloženu projektnu dokumentaciju utvrdili smo da se projektant skoro uopšte nije bavio udaljenošću postojeće zgrade Skupštine APV u odnosu na buduću garažu, na onom mestu gde je ona najmanja. Samo na jednom od prikaza se vidi kota postojećeg objekta i planirane pozicije betonskih šipova kojih će biti 306, na dubini od 18,00m i ta udaljenost na kritičnim mestima iznosi manje od 3,00m!!! Smatramo da ova udaljenost nije dovoljna da bi se radovi bezbedno obavljali, i nažalost se to ispostavilo kao tačno.

Da li je stvarno neko mislio da ako počne otkopavanje zemljišta u okolini objekta spomenika kulture koji tu stoji duže od 80 godina, na rastojanju od necelih 3,00 metra, neće doći do pucanja i sleganja objekta? Sada znamo da je do pucanja i oštećenja objekta došlo, a sa radovima se nastavlja dalje kao da se ništa nije desilo.

Kako je moguće da nije bila nigde propisana minimalna udaljenost buduće konstrukcije objekta od postojećih objekata? Kako je moguće da se nastavilo sa procedurom dobijanja dozvola, iako nije dostavljena Saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja u uslovima Zavoda stoji kao obavezna?

Kako je moguće da se sa radovima na izgradnji podzemne garaže nastavilo, nasuprot propustima u pribavljanju dokumentacije i trajnom oštećenju koji je na objektu nastao.

Takođe bismo napomenuli da Banovina i objekat Skupštine APV poseduju izuzetne arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti i kao takve predstavljaju vrhunsko delo Moderne i dragocen graditeljski simbol Novog Sada.

Na osnovu svega gore navedenog, tražimo da se pre svega zaustave radovi na izgradnji podzemne garaže kod Banovine dok se ne pribavi i potvrdi sva Zakonom predviđena dokumentacija, da se sačini Zapisnik o nastaloj šteti i predvide mere sanacije i zaštite postojećih objekata i da se konačno počne sa većom pažnjom i jačom kontrolom sprovodi izgradnja ovako važnih iza naš grad posebno značajnih objekata – zaključuje Društvo arhitekata Novog Sada.

Popucali zidovi u Skupštini Vojvodine, izvođači radova na parkingu poručuju da je to očekivano


Podsećamo, nakon saopštenja više stranaka i organizacija koje su izrazile zabrinutost za sudbinu Banovinskog kompleksa i koji su tražili odgovore nadležnih, odgovor je prvo stigao od izvođača radova koji je napomenuo da su oštećenja očekivana, a zatim i od Gradskog odbora Srpske napredne stranke. Ukratko, oni su istakli da nema razloga za brigu, da oštećenja nemaju veze s izgradnjom  garaže, da više neće biti sleganja i pozvali građane da dozvole da "struka radi svoj posao".

SNS o izgradnji garaže kod Banovine: Sve je pod kontrolom

 


APV: Srpska napredna stranka beži od odgovornosti zbog rušenja Banovine 

Akcija progresivne Vojvodine je u sredu poslala saopštenje u kom podseća da su nadležne institucije ni "neme" dve nedelje nakon oštećenja zidova u Skupštini 

Umesto njih oglasio se gradski odbor Srpske napredne stranke pozivajući se na samo njima znane podatke u pokušaju da odbrani investitora i uveri javnost da su nastala oštećenja "predviđena projektom" i da građani nemaju razloga za brigu  – piše APV i dodaje:

– Šta nam pokazuje ovakav razvoj događaja? Najpre, sve je očiglednije da je ćutanje nadležnih institucija i organa lokalne vlasti pokazatelj da su oštećenja ove znamenite građevine ozbiljne prirode i da su nastala kao posledica propusta u njihovom radu. Oglašavanje Srpske napredne stranke jeste posledica njihovog shvatanja politike prema kojem pravna država, nezavisne institucije, poštovanje zakona i propisa ne treba da postoje. Partija mora za sve da se pita i daje odgovore umesto inspekcije, sudova, ustanova kulture, investitora. Ali koga uopšte može da zanima šta lokalni odbor SNS ima da kaže ovim povodom, izuzev ako to saopštenje nije objavljeno s namerom da se odbrani investitor i prljavi kapital koji stoji iza ovog posla? 

Oni ističu da su građani Novog Sada s pravom uznemireni i traže odgovore na pitanje "ko je odgovoran za ovaj skandal".

Svima koji se tako osećaju poručujemo da je ovo tek početak i da nećemo odustati dok ne budu otkrivene sve činjenice u vezi s ovim događajem, dok ne bude utvrđena odgovornost nadležnih, te dok podaci koji se namerno skrivaju ne budu postali dostupni javnosti – zaključuje APV uz napomenu da će o daljim koracima ubrzo obavestiti javnost. 

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sada nema nazad

  pre 317 dana i 13 sati

  Ove pukotine simbolizuju pukotine u vladavini naprednjaka, koji su konačno preterali i doterali "Cara do duvara" u nečemu.
  Odnosno, "vrč je išao po vodu" dok nije napukao.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Novosađanka

  pre 317 dana i 8 sati

  Investitori su u današnje vreme najgore štetočine u Srbiji, Uništavaju ekologiju, spomenike, kuće, plodno zemljište, sve u ime "urbanizma", grade nove solitere u planinama, na donedavno čistim, prirodnim mestima i svuda uguravaju svoje zgrade, ljudima pod prozore, u parkove... Postali su gori od najgorih. Neka sruše neki zaštićeni spomenik, da se konačno vidi ko je najgore zlo za Srbiju! Izgleda ako platiš možeš da uništiš SVE! I svi uvlakači koji se raduju "rastu NOvog Sada" konačno da umuknu!

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Berija

  pre 315 dana i 1 sat

  Da li je urbanistički inspektor među živima ?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Nećemo valjda zastarelo i kvalitetno?

  pre 315 dana i 41 minut

  Urbanistički inspektor je zastarela institucija, verovatno izbačena.
  Te poslove danas obavlja Gospodin Član Partije ili njegov pobro iz Banjaluke.
  Ko sme protiv reči Gospodina Člana Partije?

  Oceni komentar:
  0
  1