Društvo književnika Vojvodine izbacuju zbog duga "Poslovnom prostoru"

Društvo književnika Vojvodine izbacuju zbog duga "Poslovnom prostoru"

DKV mora da se iseli iz prostorija u ulici Braće Ribnikara 5 zbog duga za zakup u iznosu od 450.000 dinara.

Kako tvrdi Jovan Zivlak, predsednik tog udruženja, "Poslovni prostor" je poslao izvršitelje i književnicima dao rok od osam dana da se isele iz prostorija ako ne plate račune, inače će im blokirati bankovni račun. Međutim, kako sam kaže, ovo je četvrti put za tri godine da pokušavaju da ih isele, ali se do sada situacija uvek nekako rešavala.

- Do sada smo svaki put ovakvu situaciju rešavali tako što je sekretar za kulturu urgirao i obećavao da će naši rešenje. Mi onda platimo deo duga, ali trajno rešenje se uporno ne nalazi, iako je Grad nekoliko puta već obećavao da će nam rešiti ovaj problem, rekao je Zivlak.           

On je napomenuo da bi ovo udruženje, kao reprezentativno, trebalo od države da redovno dobija sredstva iz budžeta, ali se to iz njima nepoznatog razloga ne dešava.

- Nije nam jasno kako je moguće da sada preti gašenje jednom reprezentativnom udruženju i zbog čega druga udruženja u istom statusu kao i mi dobijaju sredstva, a mi ne. Po zakonu o kulturi trebalo bi da dobijamo novac od pokrajine (40%), od republike (30%) i ok lokalne samouprave (39%), a mi dobijamo samo od pokrajine, otkriva on.

Kako 021 saznaje, Društvo književnika Vojvodine od pokrajine dobija oko milion dinara na ime tekućih troškova, dobija novac i projektno, ali ga samo za projekte mogu i koristiti, a deo sredstava obezbeđuje se i preko članarine (oko 600.000 dinara). Međutim, to nije dovoljno novca, budući da svi tekući troškovi udruženja iznose preko tri miliona dinara.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu 021.RS

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan