Društvo Srbije za borbu protiv raka pred gašenjem

Društvo Srbije za borbu protiv raka pred gašenjem

Društvo Srbije za borbu protiv raka posle punih 88 godina postojanja je pred gašenjem jer je ostalo bez prihoda.

Predsednik društva Slobodan Čikarić tvrdi da im država za prošlu godinu nije uplatila ni skromnih 750.000 dinara, na koliko se posle dve i po decenije izdržavanja od doplatne poštanske markice sveo prihod koji dele sa Savezom društva za borbu protiv raka Vojvodine. A ove godine definitivno ne mogu da očekuju ni dinar iz budžeta jer ni njihovi programi nisu dobili "zeleno svetlo" nadležnih.

Zbog finansijskih problema, kaže Čikarić, nije plaćena ni članarina Međunarodnoj uniji za borbu protiv raka.

- Nismo mogli da izdvojimo 3.000 švajcarskih franaka kolika je godišnja članarina u Uniji, od koje smo dobijali važne normative za klasifikaciju raka koje smo delili našim onkolozima. Iz sadašnje pozicije ne možemo da računamo ni na povoljnosti na učešće na kongresima, a na žalost morali smo da odbijemo ponudu Unije da 2020. mi organizujemo Svetski onkološki kongres, što bi bilo značajno i za našu zemlju i za zdravstvo, kaže on.

Društvo je imalo obezbeđen godišnji prihod od 1991, kada je na nivou tadašnje federacije donet zakon o doplatnoj poštanskoj markici. Do 2002. su prihod od pet miliona markica delili društvo Vojvodine (25 odsto) i društvo Srbije (75 odsto), da bi naredne godine zakon bio izmenjen a tiraž smanjen.

Prošle godine, prema rečima Slobodana Čikarića, tiraž markice je smanjen na svega 100.000 tako da sada društvo sa 14 podružnica ne može da funkcioniše.

- Mi smo ostali bez prihoda, ali su doplatnu markicu dobili crkva, Crveni krst i Vaterpolo savez Srbije. U situaciji kada je u Srbiji registrovan 34.791 oboleli od raka, a 21.091 umro, Društvo koje radi na prevenciji i edukaciji u ovog oblasti izgleda nikom ne treba, zaključio je on.

Prošlu godinu su nekako preživeli jer su prodali stan koji je jedna preminula pacijentkinja ostavila Društvu, ali je sada doveden u pitanje i opstanak otvorenog telefona za obolele od raka i članove njihovih porodica, kraj kojeg dežuraju onkolozi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje grejanja bez struje jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad betanija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zdravlje Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje bebe jp sportski i poslovni centar vojvodina Vreme u Srbiji Spens elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište novosadska policija isključenje vode vremenska prognoza epidemija gripa novi sad vremenska prognoza novi sad bez grejanja bez vode novosađani isključenja struje