Država donela novi predlog za frilensere

Država donela novi predlog za frilensere

Ukoliko predstavnici frilensera prihvate ponudu koja će biti predstavljena u narednim danima, oko 80 odsto njih će biti oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa koje nisu regulisali u prethodnih pet godina.

Na ovaj način država je pronašla rešenje koje neće ugroziti ekonomsko i materijalno stanje frilensera – potvrđeno je za "Novosti" u Ministarstvu finansija.

Kada je reč o preostalih 20 odsto frilensera, država će otpisati sve kamate i dati reprogram u trajanju od 10 godina. To u praksi znači da će osoba koja je imala prilive od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo sedam evra, navodi beogradski dnevni list. 

Predlogom rešenja koji će im biti predstavljen sutra, konačno se nazire kraj ove situacije koja traje gotovo pola godine. Čini se da se konačno došlo do modela, koji sa jedne strane neće ugroziti egzistenciju frilensera, a sa druge strane će biti ispunjene sve zakonske obaveze koje ima svaki građanin ove zemlje, pa i radnici na internetu, pišu "Novosti": 

Period o kome se govori odnosi se isključivo na prethodnih pet godina. Sve zarade i prilivi koji su stariji od 2016. godine neće biti oporezivani.

Da podsetimo, 14. oktobra Poreska uprava je pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi. Nakon toga, pojedini frilenseri su izrazili nezadovoljstvo i otpočeli su razgovori sa Vladom Srbije.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kako to ja vidim

  pre 1066 dana i 14 sati

  Ono što dežela ne shvata, to je da bi mnogi ljudi koji nisu bili freelense-ri postali freelens-eri - ako bi se ljudski definisalo to plaćanje poreza.
  Upravo poznajući deželu ovakvu kakva je, mnogi nisu ni pokušavali da zarade preko neta, znajući da će jednog dana biti napadnuti od strane ovakve dežele.
  A mogućnosti su brojne.
  Svaka nepismena baba može imati nalog na Ebay-u i prodavati starine, raritete.
  Pomerati miš ume.
  Ako ta baba zna da joj dežela neće oteti skoro sve što zaradi, metodom turskog haračlije iz 15-og veka.
  Zatim, postoje i načini na koje će neko biti manje ponosan, ali se uveliko primenjuju u ostalim državama, jer donose novac. Ne bih da ih pominjem, iako donose i hiljade dolara mesečno.
  Moguće je da je neko sve vreme sabotirao namerno zakonske odluke, u formi specijalnog rata - kako srpski građani ne bi zarađivali i poboljšavali svoj položaj.
  Jer, gde ćeš veće demokratije i ljudskih prava, do prava na rad i zaradu?

  Kod nas je sve u haosu, sve neregulisano, umesto da se zna i objavi:
  - "Na zaradu iz inostranstva uplaćenu na PayPal račun, plaća se 15% poreza na broj žiro računa taj i taj, stavite poziv na broj gde će biti datum primljene uplate."
  I kraj, vi ste obavezu prema deželi izvršili. Ime , prezime, datum uplate i izvršena obaveza.
  Nešto što može da važi za 90% naroda koji zarađuje online.

  Za ovako nešto ne treba velika pamet, niti dizanje 250 šapica da bi se kao doneo neki zakon. Daleko opasnije i veće odluke sama Poreska Uprava donosi u formi podzakonskih akata i odluka.
  No, da bi se objavilo nešto ovako jednostavno u Srbiji - potrebne su kvazi diplome, međusobno nadmudrivanje odgovornih, gde obično niko neće da preuzme odgovornost za krajnju objavljenu odluku.
  Što je i više od sramote za neke koji kao imaju diplomu i plate od par stotina hiljada dinara.

  Oceni komentar:
  0
  6