Država ima plan za smanjenje broja udesa pod dejstvom alkohola

Država ima plan za smanjenje broja udesa pod dejstvom alkohola

Zbog učestalih nesreća na putevima država razmišlja o uvođenju “alkolok” uređaja u vozila kako bi se sprečili pijani vozači da sedaju za volan.

Stručnjaci smatraju da je takva mera dobrodošla kao kazna.

“Alkolok” je uređaj koji ne dozvoljava vozaču da startuje vozilo ukoliko je pod dejstvom alkohola. Da bi mogao da pokrene motor, vozač najpre mora da dune u alkometar u okviru ovog aparata i u promilima dokaže da nije u pripitom stanju.

- Sa brojem žrtava koje imamo svake godine na putevima nećemo sigurno kao država dozvoliti da to bude individualna odluka vozača da li će sesti u alkoholisanom stanju za volan. U takvom smo stadijumu razvoja da se mora pribeći i nekim tehničkim ograničenjima poput “alkoloka” - kaže Saša Stojanović, pomoćnik ministra za saobraćaj.

On kaže za “Blic” da se ne radi o opštoj meri ugrađivanja uređaja za blokiranje pokretanja vozila usled alkoholisanosti vozača u sva vozila, već bi to moglo biti usmereno na rizične vozače, odnosno pojedine kategorije vozila. Na osnovu studije izvodljivosti, kako kaže, odlučivaće se o konkretnim koracima.

- Teško je izdvojiti grupu vozila koja bi morala da ima „alkolok“. Radi se o uređaju koji košta i svaku tehnološku inovaciju vlasnici vozila doživljavaju kao novi namet - objašnjava Stojanović.

“Alkolok” se trenutno primenjuje u pojedinim zemljama Severne Amerike i Švedskoj gde se ovaj uređaj ugrađuje u vozila osoba koje su već dobijale kazne zbog vožnje u alkoholisanom stanju ili izazivali saobraćajne nesreće.

- Teško da će ovi uređaji biti prihvatljivi kao opšta mera, jer zašto bi neko ko nikada ne vozi kada pije alkohol uopšte kupovao i ugrađivao ovu tehniku u svoje vozilo. “Alkolok” je jedino moguć kao naknadna mera suda ili kazna za vozača koji je napravio prekršaj ili izazvao udes. U tom slučaju taj vozač bi za kaznu morao da kupi i ugradi “alkolok” - objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Direktiva Evropske unije predviđa upisivanje koda 69 na vozačku dozvolu vozačima koji su dobili ograničenje da ne mogu upravljati vozilom bez “alkolok” uređaja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan