Država povećava dnevnice sa 150 na 800 dinara

Država povećava dnevnice sa 150 na 800 dinara

Dnevnice za službena putovanja državnih službenika mogle bi od Nove godine da se uvećaju sa 150 na 800 dinara, ali i da im se radno vreme promeni, odnosno da na posao dolaze sat vremena kasnije, saznaje "Blic".

Za ove izmene sagledavaju se finansijska i tehnička opravdanost, a konačna odluka biće doneta nakon što radna grupa završi analize efekata postojećih i novih mera na građane i privredu, koju je zatražio kabinet premijerke Ane Brnabić. Ukoliko se pokaže da sadašnji propisi treba da se menjaju, opcije za troškove službenog putovanja u zemlji bi bile između 800 i 1.100 dinara, umesto sadašnjih 150 dinara, dok bi za inostranstvo taj iznos sa sadašnjih 15 evra trebalo da se uveća bar na 35.

Što se tiče radnog vremena, po predloženim opcijama, trebalo bi da traje od 8.30 do 16.30 ili od 9 do 17 sati. Za koje će se rešenje opredeliti Vlada znaće se do kraja oktobra. Većina ministara je saglasna da se sa povećanjem plata uvećaju i dnevnice jer je njihovo smanjenje bilo sastavni deo mera štednje iz 2015. Takvo jedinstvo, međutim, ne postoji kod pomeranja radnog vremena jer neki od ministara smatraju da ga ne treba dirati jer je to ideja bivšeg premijera Aleksandra Vučića.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da će aršin i za jednu i drugu promenu biti interesi građana i privrede.

- Premijerka želi da se analiziraju i pozitivni i negativni efekti i postojećih i predloženih mera i tek nakon toga da se pristupi izmenama uredbe. Naime, javna je tajna da su ovako niske dnevnice u nekim segmentima javne uprave pravile probleme jer se dešavalo da se izbegavaju putovanja pa su radnici bili na gubitku. Pošto im je i plata smanjena, to se značajno odražavalo na njihov standard, pa je u poslednje vreme dolazilo do izbegavanja službenih putovanja. Vlada je već dozvolila pripadnicima Vojske povećanje dnevnica za neka putovanja, a nova uredba bi trebalo da sve stavi u istu ravan. Bilo je zloupotreba kod dnevnica, ali zbog pojedinaca ne treba da ispaštaju svi – objašnjava "Blicov" sagovornik.

On dodaje da je siguran da će se dnevnice uvećati, ali da je neizvesnost oko promene početka radnog dana.

- Neki ministri smatraju da to ne treba dirati jer ovu meru vezuju za Vučića. Međutim, neka istraživanja jasno ukazuju da efekat ranijeg dolaska na posao nije dao rezultate jer radni dan za mnoge privredne subjekte i banke počinje kasnije, pa službenici su sat vremena bili značajno neiskorišćeni. Zato se ostajalo i posle radnog vremena što je uslovljavalo plaćanja prekovremenog rada. Privreda i privatni sektor u više navrata upozoravali su da im ovakvo radno vreme administracije, predstavlja prepreku za mnoge aktinost a i Brisel nam je to stavio do znanja – objašnjava "Blicov" sagovornik.

"Blic" je pokušao da ova saznanja proveri u Vladi, ali im je samo nezvanično potvrđeno da su "u toku sagledavanja za izmene uredbi o dnevnicama i vremenu".

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • veber

  pre 1997 dana i 5 sati

  Luda kuća, MMFće sve to da plati a ko će da vrati?

  Oceni komentar:
  0
  0