Državna matura umesto prijemnog na fakultetima

Državna matura umesto prijemnog na fakultetima

Cilj je da društvo dobije mlade koji su mnogo bolje obučeni za život...

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije najavio je da će probni završni ispit za učenike srednjih stručnih trogodišnjih profila biti organizovan u novembru, dok će proba državne mature za učenike u srednjim četvorogodišnjim školama biti u martu i novembru 2020. godine.

Mladen Šarčević je u petak 29. marta, na konferenciji povodom početka Projekta državne mature, rekao da je planirano da državna ili velika matura bude uvedena od juna 2021. godine, kao i da ona treba da zameni prijemni ispit na fakultetima.

- Gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola – umetničku, dok će đaci srednjih stručnih škola polagati stručnu maturu – kazao je ministar.

Fakulteti će, međutim, zadržati pravo da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata ukoliko budu smatrali da je to neophodno, objasnio je Šarčević.

Ministar je ocenio da ima dovoljno vremena da se i đaci i nastavnici dobro pripreme za novi koncept državne mature, čiji je cilj da društvo dobije mlade koji su mnogo bolje obučeni za život.

- Već smo u pripremama mnogo toga uradili. Reformisali smo gimnazije, uveli izborne pakete. Imamo vremena da modeliramo rad male mature po uzoru na veliku maturu – podsetio je Šarčević.

On je napomenuo da se projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom, koja ga finansira sa 3,7 miliona evra.

Ministar je objasnio da će đaci na kraju četvrte godine polagati test iz srpskog jezika, matematike i stranog jezika, dok će se za upis na fakultete tražiti polaganje testova iz još nekih predmeta – fizika, hemija, biologija, geografija, istorija i srpski kao nematernji jezik.

Predstavnik Evropske unije Ingve Engstrom poručio je da EU vidi obrazovanje kao ključni faktor za privredni rast, dodajući da je cilj da obrazovni sistem bude takav da učenici budu uspešni u svetu gde se dešavaju brze tehnološke promene.

Engstrom je podsetio na to da je Evropska unija do sada ukupno u reformu obrazovanja uložila više od 100 miliona evra.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad novosadska policija servisne informacije jkp lisje novosađani raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo KCV Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad klisa betanija Isključenje struje Spens raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija šoping centar promenada sahrane novi sad JGSP "Novi Sad" isključenja struje klinički centar vojvodine bez struje elektrovojvodina bebe jkp novosadska toplana matičar novi sad bez vode isključenje vode promenada