Državu zanima ko vam šalje novac iz inostranstva, uvodi se Jedinstveni registar

Državu zanima ko vam šalje novac iz inostranstva, uvodi se Jedinstveni registar

Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu i svakoga kome pare stižu, od 1. juna 2020. godine naći će se u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake.

Njegovo uvođenje predviđeno je izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je u skupštinskoj proceduri, pišu "Večernje novosti".

Doznake se u javnosti uglavnom vezuju za prilive iz dijaspore i to najčešće iz Nemačke i drugih evropskih država gde radi najviše naših ljudi, a koji novac šalju rođacima u Srbiji.

Biće "popisani" i građani koji su, za prvih osam meseci ove godine, iz inostranstva primili ukupno 2,29 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao pomoći i poklona iz inostranstva. Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Osnovni cilj uspostavljanja registra je unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca u vezi sa izvršenjem platnih transakcija.

U Narodnoj banci ističu da će se na podatke iz registra primenjivati odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Detaljnije o uvođenju Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake možete pročitati na sajtu "Večernjih novosti".

Oceni vest:
0
9

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dr Miggyy

  pre 313 dana i 5 sati

  ЖИВОТ У СРБИЈИ НИЈЕ ЈЕФТИН, НЕ СТИЖЕ ПРОСЕЧНА ПЛАТА

  Трошкови становања нису тако мали како их приказују из Владе Србије. За стан од 60 м2 у основи у Бору, сведени месечни трошкови на исти еквивалент, потрошња струје је већа за 133,38 динара, а остали трошкови становања (грејање, топла вода, вода и отпадна вода, одржавање, чишћење и управник зграде) су већи за 982,72 динара. Месечни трошкови становања и струје су већи за 1.116,10 динара или 9,50% у односу на период од пре поскупљења. Према томе, да са милостињом пензионерима од 5000 динара у могда плате годишња повећања трошкова, како стајало 4200 динара, не носи воду. Према томе, најављено повећање плата и пензија прогутаће ноншалантно остварена и најављена поскупљења. Следећа акција власти нека буде забрана слања паре из дијаспоре, па нека поцркамо!?

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Kinta

  pre 313 dana i 4 sata

  Hahaha ova drzava se bori protiv pranja novca?!?Dobar vic,pa ova drzava i nije nista drugo do velika praonica,novca naravno.

  Oceni komentar:
  0
  5