DS pita ministarku koliko fizičkih napada se dogodilo u školama tokom njenog mandata

DS pita ministarku koliko fizičkih napada se dogodilo u školama tokom njenog mandata

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije objavio je juče da je Aleksandru Stanković, nastavnicu muzičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Beogradu, verbalno i fizički napao učenik šestog razreda te škole.

Ovo je jedan u nizu napada na prosvetne radnike kojih je, čini se, sve više u poslednje vreme.

SINDIKAT: Bivši učenik napao nastavnika u školi u Bačkoj Palanci, slomio mu nos 

Sa najbrojnijeg protesta prosvetnih radnika u poslednjih 12 godina upozoreno: "Nastavnici trpe nasilje svaki dan" (FOTO i VIDEO)

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke smatra da je postalo jasno da su bili u pravu kada su tvrdili da "mere za prevenciju nasilja u školama koje je Vlada Srbije usvojila pre nešto manje od godinu dana, neće sprečiti eskalaciju nasilja". 

Napad na nastavnicu od strane učenika šestog razreda osnovne škole u Beogradu pokazao je da su i nastavnici i učenici skoro potpuno nezaštićeni, a da nasilnici postaju i učenici uzrasta od samo 12 godina, što je posebno zabrinjavajuće – navode u saopštenju i postavljaju pitanje ministarki prosvete:

Da li zna koliko se fizičkih napada dogodilo u školama, za manje od godinu dana od kada je ona preuzela resor obrazovanja i šta je ona konkretno preuzela u prevenciji ovog sve izraženijeg problema.

Demokratska stranka, "po zna koji put", zahteva od ministarke Đukić-Dejanović, kao i od Vlade Srbije, da uvedu video nadzor i kontrolu ulaska svih lica u škole, da angažuje specijalne pedagoge koji se bave poremećajima u ponašanju, da obezbedi bolju saradnju policije, centara za socijalni rad i škola, da poveća broj psihologa u školama, kao i da uvede i drugi niz mera koji će dati efikasne rezultate u prevenciji nasilja u školama.

Bez obzira na političke razlike, svima nama bezbednost u školama mora biti prioritetni problem za rešavanje – zaključuju.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Da sam ja ministar obrazovanja

  pre 41 dan i 9 sati

  Dovoljno je da se uvede mera, da ako učenik izvrši napad, Ministarstvo mu zabranjuje upis i pohađanje nastave narednih 12 meseci.
  Pa ako to ne pomogne, 24 meseca. Pa i 36 ako treba.
  Kao i sa polaganjem za vozačku dozvolu.
  Ko divlja, gubi prava, pa neka se žali kojoj god hoće NVO.
  Nisu mu trajno oduzeta prava, samo na kazneni period.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • humanista

  pre 41 dan i 4 sata

  Djukic Dejanovic gospodja, samo menja ministarstva kao da je Bogom dana za sve.
  Bila je i ministarka u ,,Borackoj invalidskoj zastiti,, pre par godina i odgovorno tvrdim da nije ucinila nista za tu populaciju.Mnogo lose je to sto neki iz vlade samo menjaju mesta po raznim ministarstvima, dajte sveze mlade obrazovane ljude,a ne stalno isti pa u ,,krug,,

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Miša

  pre 40 dana i 14 sati

  A koliko je bilo za vreme Vaše vlasti

  Oceni komentar:
  1
  2