DS: Razredne starešine, za mizernu nadoknadu, sada treba da rade i psihološke analize đaka i da vode evidenciju o tome

DS: Razredne starešine, za mizernu nadoknadu, sada treba da rade i psihološke analize đaka i da vode evidenciju o tome

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke istakao je u svom saopštenju kako se "retko koja vlast prema obrazovanju ophodila na ozbiljan i odgovoran način, ali niko izgleda nije mrzeo učitelje i nastavnike kao aktuelna vlast".

Zaista je teško naći neki drugi razlog za niz postupaka Vlade Srbije, uključujući i poslednji potez akteulne ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović – rekli su iz ove stranke.

Oni smatraju da su prosvetni radnici sa platama već godinama unazad ispod republičkog proseka i da je sve manje studenata koji upisiju studijske programe koji školuju nastavnike, ali da "ova vlast ne odustaje od nametanja novih obaveza i odgovornosti učiteljima i nastavnicima".

Za mizernu nadoknadu od pedesetak evra, od odeljenskih starešina se sada uz sve dosadašanje poslove, zahteva da izvrše psihološke analize svih učenika i da vode detaljnu pismenu evidenciju o tome. Učitelji i nastavnici nisu stručno osposobljeni da budu psiholozi, većina je tokom studija imala samo jedan kurs psihologije, a neki nastavnici koji sada predaju u školama ni taj kurs nisu slušali, a kamoli položili – istakli su.

Kako su naznačili, Vlada Srbije je skorašnjim izmenama zakona omogućila da nastavnici mogu da budu i oni koji su svoje master studije završili na bilo kom studijskom programu, dakle bez odslušanih kurseva psihologije i pedagogije.

A sada ta ista vlast zahteva od nastavnika da budu i psiholozi i na njih prebacuje odgovornost za komlentnu analizu promena u ponašanju učenika. Ovaj zahtev je skandalozan i u praksi neprimenljiv. Nastavnici bi mogli eventualno da uoče promene u ponašanju učenika, a potom o tome obaveste lica koja su za to stručno osposobljena, a to su psiholozi i specijalni pedagozi – zaključili su u saopštenju.

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke pozvao je ministarku Slavicu Đukić Dejanović da "odustane od maltretiranja učitelja i nastavnika i da im ne dodaje nove obaveze i odgovornosti za koje prosvetni radnici čak nisu ni kvalifikovani".

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Obrazovni kadar je u pravu

  pre 185 dana i 3 sata

  Razlog zbog čega deo naroda želi da ukloni vlast pod potpunom dominacijom SNS partije i jeste:
  - Upotreba sile, prinude, nerealna očekivanja, izmaštani planovi.
  Sa narodom postupaju baš kao sa stadom. Baci im u valov po 10.000 ili neke bonove,
  udri šibom i zakonom i kaznama ako ne rade šta očekujemo.
  Lično ih vidim kao sluge Novog Svetskog Poretka i određenih ličnosti iz Francuske i Nemačke koji su im nadređeni.
  Isprobavaju nad nama metode, u svetu još nigde primenjivane u demokratskim državama.

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Mrgud

  pre 185 dana i 1 sat

  Zar neko misli da ona zna sta radi. Čist promašaj videli smo koliko je stručna za sve ove godine . Pitam sta je ona uradila za ovaj narod od koga bogme lepo živi. Sta je briga za ljude koji rade čestito jer da bi država bila uspešna najbitnije je obrazovanje , to i vrapci na grani znaju.

  Oceni komentar:
  0
  6