DS traži hitno povlačenje novog "nakaradnog pravilnika o ocenjivanju"

DS traži hitno povlačenje novog "nakaradnog pravilnika o ocenjivanju"

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke (DS) zahteva od ministarke Slavice Đukić Dejanović da odmah povuče novi Pravilnik o ocenjivanju, jer je "donet bez konsultacija sa prosvetnim radnicima i sadrži odredbe koje otežavaju i unižavaju položaj prosvetnih radnika i vode ka daljem urušavanju obrazovanog sistema u Srbiji".

Novi pravilnik je, navode, donet bez konsultacija sa prosvetnim radnicima i sindikatima u obrazovanju, u birokratskom maniru, "bez imalo osećaja o stanju u obrazovanju".

U trenutku, kada sve više nastavnika odlazi iz prosvete, a sve manje mladih upisije studije koje školuju nastavni kadar, ova odluka ide u pravcu dalje devastacije srpskog obrazovanja. Odredba kojom se, na zahtev više od polovine roditelja, pokreće procedura kontrole i evaluacije rada nastavnika, omogućava otvaranje Pandorine kutije. Već posle nekoliko ovako pokrenutih postupaka nezadovoljnih roditelja, veliki broj nastavnika i učitelja će dodatno sniziti već niske kriterijume za ocenjivanje ili napustiti prosvetu, jer neće dopustiti da lica koja nisu kvalifikovana za ocenu rada prosvetnih radnika sada mogu da pokreću procese za ispitivanje kvaliteta njihovog rada. Nastavni kadar je već sada zatrpan administracijom, od njih se očekuje da budu i psiholozi i obezbeđenje, a sve za platu manju od republičkog proseka. Novi pravilnik o ocenjivanju je samo kap u već prepunoj čaši žuči – stoji u saopštenju Demokratske stranke koja poziva ministarku prosvete da momentalno povuče novi Pravilnik o ocenjivanju na doradu, uz obavezne konsultacije sa zaposlenima u obrazovanju.

Oceni vest:
31
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mihajlo

  pre 160 dana i 16 sati

  Pa to je i cilj. Stvoriti buduce generacije koje su poslusne i znaju samo da potvrdno klimaju glavom sta im vlast kaze.

  Oceni komentar:
  4
  43
 • Gradjanka,roditelj

  pre 159 dana i 10 sati

  Boze sacuvaj roditelji da kontrolisu nastavnike.Zar ne bi trebalo do kontrolisu svoju decu da ih vaspitavaju,uce da postuju nastavnike.Ovom odlukom ce se napraviti haos u haosu. Sve je ovo osveta losih djaka.

  Oceni komentar:
  1
  31
 • Mišica

  pre 159 dana i 8 sati

  Cilj je da se sasvim ukinu drzavne škole pa da ko ima love školuje dete, a ko nema ima da rmba kod kineza kao rob! Bravo glasači…bravo…tražili ste gledajte kako vas sahranjuju!

  Oceni komentar:
  1
  17
 • Dejan

  pre 158 dana i 23 sata

  Sta je sporno?!ako vise od polovine roditelja uspe da se "sastavi"znaci da nesto zaista ne valja.ovo ne remeti kvalitetnog predavaca dok se boje oni neradnici i losi predavaci koji ne rade.Nije ovo losa ideja da se odvoje oni koji rade od ovih drugih

  Oceni komentar:
  20
  2
 • Velja

  pre 158 dana i 18 sati

  Ako roditelj nije zadovoljan treba prvo da se obrati nastavniku pa onda razrednom i.t.d

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Iva

  pre 158 dana i 5 sati

  Juče je MP uptilo odgovor Aktivu psihologa i pedagoga u kome je navelo da "У поступку доношења Правилника остварена је сарадња са представницима школа, заједница школа и репрезентативних синдиката просветних радника, који су доставили своје предлоге."
  Bilo bi korisno da sindikati traže na uvid "svoje predloge" od MP! Ko ovde laže?????

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Sandy

  pre 155 dana i 20 sati

  Kao neko ko radi u prosveti vec 20 godina, mogu da kazem da je prosveta vec potpuno devastirana, da sistem rada nije ni prici tome da se djaci necemu nauce. Najvaznija je administracija, mi se na casu vise i ne gledamo sa djacima, nego samo nesto kucamo. Kao kad odete kod dr a on vas i ne pogleda nego samo nesto kucka po racunaru.

  Oceni komentar:
  0
  5