DSS: Deo Daničićeve ulice preimenovati u "Trg jedinstva"

DSS: Deo Daničićeve ulice preimenovati u "Trg jedinstva"

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu predao je danas Komisiji za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi predlog da se deo Daničićeve ulice preimenuje u "Trg jedinstva", saopšteno je iz te političke partije.

Kako se navodi, novosadski DSS predlaže da, povodom obeležavanja stote godišnjice od proglašenja prisajedinjenja Srema, a potom i Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, Grad Novi Sad, u kome je i sedište Autonomne pokrajine Vojvodine, donese odluku da trg na kome će biti otkriven spomenik Kralju Petru prvom Oslobodiocu dobije naziv "Trg jedinstva".


- Ovaj lepi prostor je decenijama bio terminal prigradske autobuske stanice, a potom i privremeni parking. Iako su funkcionalno jasno razdvojene celine, nakon uređenja na novi trg se prenelo ime susednog Trga Republike. Taj stari novosadski trg sa pijacom se prostire od Ulice Žarka Vasiljevića do Šumadijske, dok se od Šumadijske do Kosovske prostire deo Daničićeve ulice, te se, formalno, novi trg i spomenik nalaze u delu Daničićeve ulice. Predlažemo da upravo taj deo Daničićeve ulice, između Šumadijske i Kosovske ulice dobije novi naziv –
kažu iz GO DSS u Novom Sadu, dodajući da smatraju da bi centar Novog Sada dobio "dodatni beleg uzvišenih ideala" kada bi šetnja pešačkom zonom, kroz Zmaj Jovinu, tekla od (Trga) slobode do (Trga) jedinstva, od Miletića do Kralja Petra I. 

Iz DSS podsećaju i da je nemali broj gradova širom sveta da takvo ime svojim trgovima – da podseća na momente prošlosti i da veliča jedinstvo kao plemeniti ideal – od trga Pjaca uniri u Temišvaru, novosadskom gradu pobratimu, pa sve do trga Junion skver na Menhetnu.


- Apelujući baš na jedinstvo, novosadski DSS traži od gradske vlasti i opozicije da se na trenutak ostave hroničnih razmirica i da uvaže ovaj predlog –
kaže se na kraju saopštenja te politilčke partije.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 644 dana i 41 minut

  ma jed*** go*** dsssovci

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Boba

  pre 642 dana i 17 sati

  Koje Baranje ? Kakvog jedinstva ? Prisajedinjenje sa nekim ko je 10 x siromasniji od tebe ? Pre mi lici na okupaciju

  Oceni komentar:
  2
  2