DSS: Umetnički bezvredni spomenici instrument agresivne kulturne politike pojedinih zemalja

DSS: Umetnički bezvredni spomenici instrument agresivne kulturne politike pojedinih zemalja

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu oštro se protivi nedavno najavljenom postavljanju spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u našem gradu.

Kako se navodi u saopštenju, ta najava gradske vlasti predstavlja "još jedan pokazatelj da je novosadska spomenička politika provincijalna i amaterska, te pokazuje fundamentalno nerazumevanje funkcionisanja reprezentativne kulture".

- Nije tajna da pojedine zemlje "štancuju" spomenike i poklanjaju ih širom sveta, a neretko čak i plaćaju za njihovo postavljanje. Takvi, umetnički bezvredni spomenici, instrument su njihove agresivne kulturne politike. Postavlja se pitanje da li to novosadske gradske vlasti ne vide ili za sitne novce pristaju na trajno naruživanje našeg grada? – kaže se u saopštenu GO DSS.

U tom kontekstu, iz ove političke partije podsećaju da je, pre par godina, u Novom Sadu postavljen spomenik azerbejdžanskom kompozitoru i piscu Uzeiru Hadžibejliju.

- Prolaznici se i danas pitaju ko je to i kakve veze ta ličnost ima sa našim gradom. Naravno, ni Hadžibejli, kao ni Ševčenko, nemaju nikakve veze sa Novim Sadom. Oni ne pripadaju našem kulturnom prostoru i sa njima ni na koji način ne možemo da se identifikujemo – navode iz Demokratske stranke Srbije. 

Nadajući se da do najavljenog postavljanja spomenika Tarasu Ševčenku u Novom Sadu ipak neće doći, iz DSS podsećaju na primer iz Meksiko Sitija –  tamošnji stanovnici su, navodi se, raskrinkali agresivnu kulturnu politiku strane države i organizovanom akcijom iz svog grada uklonili nametnuti spomenik Hajdaru Alijevu, nekadašnjem predsedniku Azerbejdžana, sa kojim nisu imali nikavu povezanost.

Oceni vest:
19
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 328 dana i 13 sati

  Hvala bogu da je to neko primetio... Kad šetam sa decom kejom ne znam šta da kažem za taj spomenik... A nema spomenika mnogim znamenitim sugrađanima. Draže nam tuđe go*no nego naši biser, zauzimaju se lepe lokacije lošim spomenicima... ko su članovi tih komisija koje to aminuju, zašto ne izađu javno na neku raspravu pa da nam objasne zašto naš javni prostor uzurpiraju tuđim idejama?

  Oceni komentar:
  2
  16
 • Milan

  pre 326 dana i 14 sati

  pa platili azerbejdzanci da stavljamo njihove spomenike. neko za te pare lepu kucu napravio

  Oceni komentar:
  1
  10
 • nema deda mraza

  pre 294 dana i 9 sati

  pa sad vrednost spomenika tapavici je na nivou venecuelanske nule

  Oceni komentar:
  0
  0
gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija prognoza vremena Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode novosađani bez struje centralno groblje u Futogu raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe sahrane JKP Gradsko zelenilo elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje servisne informacije novi sad betanija servisne informacije matičar novi sad novorođenčad Isključenje struje bez vode isključenja struje novosadsko porodilište MUP Srbije vremenska prognoza novi sad dunav RHMZ