Dualna nastava samo u trogodišnjim školama

Dualna nastava samo u trogodišnjim školama

Tehničko i informatičko obrazovanje u školama Srbiji tamo gde i postoji kao predmet, nije usklađeno s aktuelnim vremenom niti potrebama tržišta rada, čulo se na Konferenciji prosvetnih poslenika na temu tehničkog i informatičkog obrazovanja, u svetlu planiranog uvođenja dualnog obrazovanja i bolje usklađenosti školskog sistema s potrebama privrede.

Organizatori skupa, održanog na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, bili su Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike (CNTI), Novi Sad, Društvo pedagoga tehničke kulture Srbije i Regionalno društvo za tehničko i informatičko obrazovanje Zrenjanin.

- Današnje vreme, oslobođeno bilo kakvih ideoloških pritisaka prošlosti, a kada je reč o tehničkom obrazovanju mladih, koje se ne može odvojiti od sticanja informatičkog, zahteva da mu se pristupi ozbiljno, sistemski kako bi se razvijao tehnički način razmišljanja sve potrebniji i prisutniji u gotovo svim profesijama – istakao je profesor dr Slobodan Popov iz CNTI, predstavljajući Platformu koncepcije tehničkog i informatičkog obrazovanja.

Kako se na ovom skupu moglo čuti, to je složen i ozbiljan posao.

- Zašto sticati znanje koje vas ne upošljava, ili gura u obavljanje posla neke druge struke – upitao se dr Zoran Avramović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije, primetivši i da raskorak između obrazovne politike i privrednog sistema stvara radnike na tržištu rada kojima je potrebna prekvalifikacija, dokvalifikacija ili volonterski status kako bi stekli dodatna znanja i veštine.

Prema Avramovićevim rečima, uvođenje dualnog obrazovanja primenjivaće se samo na trogodišnje škole, a po uzoru na neka od izvanrednih rešenja koja se primenjuju u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Međutim, kako je rekao Avramović, za pomak u ovom obrazovnom segementu najveću prepreku predstavlja slaba privreda. Uvođenje dualnog obrazovanja zahteva i uspostavljanje odgovarajuće pravne regulative u odnosu đak - kompanija u kojoj bi radio: od njegovih primanja do osiguranja od eventualnih nesrećnih slučajeva. Takođe, nephodno je da se za takvo obrazovanje osmisle nastavni planovi i programi, a da se napravi prava srazmera opšteg i stručnog obrazovanja.

Politiku obrazovanja i potrebe društva trabalo bi sagledavati i u svetlu činjenice o potrebi celoživotnog učenja, koje je već duže jedna od glavnih odrednice obrazovne politike Evropske unije. Koliko je važno celoživotno učenje, govori podatak, koji je izneo Mato Groznica, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, da od 10 danas najtraženih zanimanja na svetu, sedam nije ni postojalo pre 10 godina.

Vratiti Tehničko obrazovanje u škole
Predlog projekta vraćanja u gimnazije Tehnike i tehnologije, ranije Tehničkog obrazovanja, i ulozi i značaju nastave ovog predmeta u profesionalnoj orijentaciji prema proizvodnim zanimanjima, izneo je Miloš Soro iz Regionalnog društvo za tehničko i informatičko obrazovanje. Problem je kako ovom predmetu naći mesto u zakonski propisanom broju časova, koji je za pojedine razrede već dostigao maksimum.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad isključenje grejanja bez struje Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina Isključenje struje Novo naselje bez grejanja Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad novi sad novosađani Srbija betanija horoskopski znaci isključenje vode horoskop bebe jkp novosadska toplana vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija tajne horoskopa ljubavni horoskop novosadsko porodilište prognoza vremena smanjen pritisak vode OK Vojvodina bez vode odbojkaši vojvodine