Dualno obrazovanje od septembra u Srbiji: Uvode se i četiri nova obrazovna profila

Dualno obrazovanje od septembra u Srbiji: Uvode se i četiri nova obrazovna profila

Ove godine nešto više od 69.000 osnovaca završava osmi razred, a u srednjim školama ima 74.000 slobodnih mesta, tako da će biti dovoljno mesta za sve.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da je planom upisa u srednje škole predviđeno više od 74.000 mesta u stručnim školama i da će od septembra oko 100 škola raditi po dualnom modelu obrazovanja, prenosi "Telegraf".

U školama koje će raditi po dualnom modelu obrazovanja biće širok spektar obrazovnih profila koji već postoje, ali će biti uvedena i četiri nova – tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila, elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

- Mi obrazujemo učenike koji će sebe ostvariti, naučiti zanat još dok su u srednjoj školi, ali nikako im ne zatvaramo vrata za nastavak školovanja i to će im biti omogućeno ukoliko budu želeli – rekao je Pajić za Tanjug.

On je pojasnio da ove godine nešto više od 69.000 osnovaca završava osmi razred, da u srednjim školama ima 74.000 slobodnih mesta, te da će biti dovoljno mesta za sve.

Prethodne godine u srednjim školama je bilo 77.000 mesta za upis, dok je ove godine tri hiljade manje, a Pajić kaže da je i ove planom predviđeno dosta više mesta nego što ima svršenih osnovaca, prenosi "Telegraf".

- Nismo toliko bogata država da plaćamo odeljenja sa malim brojem učenika. Pokušavamo da realno napravimo plan upisa i da svi imaju mogućnost da upišu željene smerove – kaže Pajić.

Tradicionalno, svake godine medicinske škole traže više mesta za upis, a pomoćnik ministra naglašava da ove godine planom upisa nije predviđeno da se poveća broj mesta u medicinskim i ekonomskim školama, koje jesu atraktivne.

Predviđeno je malo povećanje broja mesta u gimnazijama, kako bi se iz godine u godinu dostiglo do broja koji je predviđen Nacionalnom strategijom obrazovanja da u gimnazije ide 40 odsto svršenih osnovaca.

Trenutno gimnazije upisuje 23 odsto malih maturanata.

Pajić dodaje da se neće menjati prag za upis u srednju školu, odnosno učenici koji imaju više od 50 bodova mogu da upišu četvorogodišnje, dok oni koji imaju manje bodova mogu da upišu trogodišnje škole, prenosi "Telegraf".

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad bez vode Radio televizija vojvodine sahrane novosađani Petrovaradin elektrovojvodina Isključenje struje NATO bombardovanje betanija Spens servisne informacije novi sad isključenja struje vremenska prognoza vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod gradsko groblje isključenje vode jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad bebe Novosadski polumaraton JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište jkp zoohigijena i veterina bez struje novi sad