Dualno obrazovanje od septembra u Srbiji: Uvode se i četiri nova obrazovna profila

Dualno obrazovanje od septembra u Srbiji: Uvode se i četiri nova obrazovna profila

Ove godine nešto više od 69.000 osnovaca završava osmi razred, a u srednjim školama ima 74.000 slobodnih mesta, tako da će biti dovoljno mesta za sve.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da je planom upisa u srednje škole predviđeno više od 74.000 mesta u stručnim školama i da će od septembra oko 100 škola raditi po dualnom modelu obrazovanja, prenosi "Telegraf".

U školama koje će raditi po dualnom modelu obrazovanja biće širok spektar obrazovnih profila koji već postoje, ali će biti uvedena i četiri nova – tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila, elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

- Mi obrazujemo učenike koji će sebe ostvariti, naučiti zanat još dok su u srednjoj školi, ali nikako im ne zatvaramo vrata za nastavak školovanja i to će im biti omogućeno ukoliko budu želeli – rekao je Pajić za Tanjug.

On je pojasnio da ove godine nešto više od 69.000 osnovaca završava osmi razred, da u srednjim školama ima 74.000 slobodnih mesta, te da će biti dovoljno mesta za sve.

Prethodne godine u srednjim školama je bilo 77.000 mesta za upis, dok je ove godine tri hiljade manje, a Pajić kaže da je i ove planom predviđeno dosta više mesta nego što ima svršenih osnovaca, prenosi "Telegraf".

- Nismo toliko bogata država da plaćamo odeljenja sa malim brojem učenika. Pokušavamo da realno napravimo plan upisa i da svi imaju mogućnost da upišu željene smerove – kaže Pajić.

Tradicionalno, svake godine medicinske škole traže više mesta za upis, a pomoćnik ministra naglašava da ove godine planom upisa nije predviđeno da se poveća broj mesta u medicinskim i ekonomskim školama, koje jesu atraktivne.

Predviđeno je malo povećanje broja mesta u gimnazijama, kako bi se iz godine u godinu dostiglo do broja koji je predviđen Nacionalnom strategijom obrazovanja da u gimnazije ide 40 odsto svršenih osnovaca.

Trenutno gimnazije upisuje 23 odsto malih maturanata.

Pajić dodaje da se neće menjati prag za upis u srednju školu, odnosno učenici koji imaju više od 50 bodova mogu da upišu četvorogodišnje, dok oni koji imaju manje bodova mogu da upišu trogodišnje škole, prenosi "Telegraf".

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan