Dug boravak u izolaciji može izazvati problem srčanim bolesnicima

Dug boravak u izolaciji može izazvati problem srčanim bolesnicima

Boravak u izolaciji zbog koronavirusa, koliko je preporučljiv zbog zaštite od zaraze, toliko može da pogorša stanje ljudi sa kardiovaskularnim problemima.

Naime, velikom broju onih koji su preživeli infarktna i predinfarktna stanja, kao i onima sa poremećajem srčanog ritma, lekari preporučuju obaveznu šetnju uz redovnu terapiju lekovima.

Kardiolog dr Siniša Pavlović za B92.net kaže da u danima izolacije nema neki poseban savet za kardiovaskularne pacijente, ali da ako ova situacija potraje, neće biti dobro za njih.

Pacijenti sa srčanim smetnjama treba da uzimaju redovnu terapiju i da šetaju, ali pošto to starijima od 65 godina nije izvodljivo, mogu da im kažem da koliko-toliko lagano vežbaju, bez ozbiljnih kardiotreninga, i da noge drže u horizontalnom položaju, dakle što manje na zemlji. S druge strane, ko može treba da šeta bar pet od sedam dana nedeljno, jer je to bolje od bilo kog treninga. Ne ni presporo, a ne ni da juri – napomenuo je.

Doktor Pavlović smatra da dosadašnji period izolacije već dovoljno dugo traje za nekoga kome je preporuka da se kreće.

Neće biti dobro ako potraje. Šetanje po kući i obavljanje kućnih poslova nije kretanje kao kad idete određenim tempom prilikom šetnje. Najgore od svega je stajanje u mestu. Po meni su veći problem kontakti sa drugima nego ograničavanje kretanja – kaže dr Pavlović.

Prema njegovim rečima, jasno je da je mera zabrane izlaska starijima od 65 godina doneta u cilju njihove zaštite da ne dobiju kovid 19 i da je ovde opravdana manja šteta da bi se izbegla veća.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan