Dug za legalizaciju kuće viši od prvobitno ugovorene sume

Dug za legalizaciju kuće viši od prvobitno ugovorene sume

Novosađaninu Darku Fotu dug za legalizaciju kuće, sada veći nego pre sedam godina.

Ako se nešto ne promeni, legalizaciju porodične kuće osam sa deset metara, koju još uvek završavamo, neće moći da plate ni moji unuci. Tako svoje iskustvo sa legalizacijom kuće u novosadskom naselju Klisa, gorko se šaleći, opisuje Novosađanin Darko Fot. Njemu je, posle sedam godina plaćanja rata za legalizaciju, račun za ovaj postupak umesto da bude smanjen, sa 122.510,78 dinara, povećan na čak 156.680 dinara. U međuvremenu, uplatio je oko 80.000 dinara.

On je, kako objašnjava za "Večernje novosti", počeo da gradi kuću 2004. godine, kako bi na taj nači rešio problem smeštaja višečlane porodice, a četiri godine kasnije stekao je uslove da je legalizuje. Obradovao se kada je čuo da legalizaciju može da plati na više rata.

- Sada vidim da sam ispao glup što sam požurio, jer bih, da sam čekao kao moje komšije, mogao da platim legalizaciju samo 100 evra, ili da je čak i ne platim, jer sam ratni vojni invalid, a mi smo, koliko čujem, po novim propisima oslobođeni plaćanja – priča Fot. - U JP "Zavod za izgradnju grada", potpisao sam ugovor o legalizaciji svoje kuće u Ulici Borislava Bore Todorovića 39. Ugovorom je predviđeno da legalizaciju, čija je cena, pošto sam deo duga odmah uplatio, bila 122.510,78 dinara, platim u 240 mesečnih rata, od po 510,46 dinara. Prvu ratu platio sam u avgustu 2009. godine.

Rata se u međuvremenu povećala na 1.060,00 dinara, a ni to mu nije smetalo. Zasmetalo mu kada je došao u ZIG, da se informiše o stanju duga, otkrio je da je dug porastao!

- Posle godina plaćanja, i uplaćenih osamdesetak hiljada dinara, umesto duga umanjenog za taj iznos, ja zbog obračuna kamate treba da platim čak 156.000 dinara – ogorčen je Fot. - Ponuđeno mi je da uplatim ceo iznos, i da mi dug umanje za 30 odsto. I tada bih, međutim, platio više od prvobitno ugovorene sume, a znatno više nego što se legalizacija plaća prema novim propisima. Sa redovnim plaćanjem rata postao sam večiti dužnik. Ne znam da li bih bio toliko dužan da sam uzeo kredit kod banke u "švajcarcima"...

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan