Dugo čekanje na proveru vida u DZ "Novi Sad" zbog manjka lekara

Dugo čekanje na proveru vida u DZ "Novi Sad" zbog manjka lekara

U Domu zdravlja "Novi Sad", na Odeljenju oftalmologije, pacijenti se suočavaju s dugim listama čekanja na pregled.

Kako je objasnila šefica Odeljenja dr Ivanka Tanasijević Filipov, problem je nedostatak kadra, a dužina čekanja na pregled zavisi od potreba pacijenata i procene izabranog lekara, dok prioritetni pacijenti ostvaruju pregled u roku od 24 sata.

- U protekle tri godine Dom zdravlja "Novi Sad" se suočio s nedostatkom oftalmologa jer ih je u toku jedne godine pet napustilo službu, od kojih samo jedan planirano – kazala je Ivanka Tanasijević Filipov. - U međuvremenu su primljena dva oftalmologa, a još tri lekara su na specijalizaciji iz oftalmologije, od kojih jedan završava u toku 2018. godine. Da bi se problem nedostatka kadra ublažio, u 2017. godini je primljeno i dvoje optometrista, što se pokazalo kao veoma korisno.

Po njenim rečima, jedan od razloga što se dugo čeka na preglede je primena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji je uveden 2016. godine od Ministarstva zdravlja. Tako je, osim promene u sistemu zakazivanja, došlo do još nekih promena u radu tog odeljenja.

- Sada su oftalmološki pacijenti iz određenih opština Južnobačkog okruga, u kojima živi više od 50.000 stanovnika, a koji su ranije lečeni u Kliničkom centru Vojvodine, upućeni na oftalmologe u Domu zdravlja "„Novi Sad" – rekla je dr Tanasijević Filipov. - Povećanju broja pacijenata koji sada gravitiraju ka Domu zdravlja doprinosi i određeni broj pacijenata iz opštine Novi Sad koji su ranije takođe lečeni isključivo u KCV, gde su upućivani od izabranog lekara. Te dve kategorije bolesnika su sada usmerene isključivo oftalmologu u DZ "Novi Sad", koji tek nakon obavljenog kompletnog očnog pregleda može da ih uputi u KCV. Naravno, pod uslovom da je to medicinski opravdano.

Kako je za "Dnevnik" objasnila sagovornica, iz stručnog ugla i s organizacionog aspekta zdravstvene službe, to je savršeno ispravno, ali takvom konceptu nedostaje postojanje opšte bolnice, odnosno sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

- Do sada su tu grupu pacijenata koja bi trebalo da se leči na sekundarnom nivou, Dom zdravlja i Klinički centar "delili", a sada je veliki deo njih prebačen na primarni nivo i pripao je Domu zdravlja – kazala je Ivanka Tanasijević Filipov. - Iako smo u okviru svojih mogućnosti preduzeli sve mere da organizaciono i kadrovski nadoknadimo manjak oftalmologa i nabavkom nove opreme unapredimo rad oftalmološke službe, teškoće su i dalje prisutne jer se i broj pacijenata koji su pripali Domu zdravlja "Novi Sad" povećao.

Po rečima sagovornice, pregledi se zakazuju preko IZIS-a, a zdravstvene ustanove se obavezuju da daju termine dva meseca unapred. Osim uputa s terminom, u sistemu zakazivanja IZIS moguće je izdati i uput bez termina, kada se pacijent javlja lično u nadležnu specijalističku ambulantu i dogovara pregled u skladu sa svojim potrebama, a u roku od 30 dana od dana izdavanja uputa.

- Takvi uputi se, kada se radi o oftalmološkim pacijentima, izdaju u slučajevima kada je pacijentu potrebna kontrola neposredno nakon operacije katarakte obavljene u Kliničkom centru Vojvodine ili u nekoj od privatnih očnih bolnica o trošku Fonda – potvrdila je Ivanka Tanasijević Filipov. - Osim toga, izdaju se i pacijentima koji su kao hitni slučajevi pregledani ili hospitalizovani na nekoj od klinika u Kliničkom centru Vojvodine pa im je u okviru ispitivanja koje se sprovodi, a vezano je za to hitno stanje, potreban očni pregled, zatim kod dece u prvih šest meseci života i slično. Postoji i treća vrsta uputa – prioritetni uput, koji se realizuje u roku od 24 sata i daje se za hitna stanja za koje izabrani lekar proceni da moraju da budu zbrinuta u roku od 24 sata.

Jednom mesečno kod optometriste: Novina koja se uvodi od ovog meseca, nakon uspešnog integrisanja optometriste u ambulantni rad, biće da jednom mesečno, i to druge subote u mesecu od 7 do 13:30 časova, zainteresovani pacijenti mogu doći na ispitivanje vidne oštrine i propisivanje korekcije naočara u očnu ambulantu u objektu „Jovan Jovanović Zmaj” (u Zmaj Ognjena Vuka 19). Optometrista će moći da pregleda ukupno 30 pacijenata.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • M I R J A N A K A S A N I N

  pre 6 dana i 11 sati

  Molim pozovite me na pregled, dugogodina sam dijabeticar.Naocare kao kratkovida nosim 55 god, imam 70.god.Nemam ostrinu vida,mislim da dobar dr moze da mi odredi dobru dioptriju.Zivim sama,imam problem kod raspoznavanja predmeta,zivim na V spratu bez lifta,ne vidim kod davanja insulin ( 2X dnevno dajem insulim.Placam komsinicu studenta koja mi 2X daje insulin.Kako ne vidim ni da citam,ubedjenja sam da dobar dr, moze da iznadje dioptriju za blizinu I daljinu. HVALA

  Oceni komentar:
  0
  0
trg slobode novi sad koncert godine 2017 RHMZ novosađanin OK Vojvodina elektrovojvodina Vreme u Srbiji porodilje isključenja struje horoskop Isključenje struje Spens bebe novosađani matična knjiga rođenih bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskopski znaci koncert novosadska policija Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad bez struje vremenska prognoza klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad odbojka betanija novosadsko porodilište