DUGOROČNA PROGNOZA: Očekuju nas Miholjsko leto i još jedna blaga zima

DUGOROČNA PROGNOZA: Očekuju nas Miholjsko leto i još jedna blaga zima

Republički hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za period od šest meseci, do februara naredne godine.

Prema toj prognozi pred Srbijom su nešto topliji i suvlji meseci. Sneg će biti retkost zimi.

Septembar

Srbiju očekuje prosečno topao i malo suvlji septembar. Nastavak poznog leta u prvoj polovini meseca.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za oko 0,2 stepena u odnosu na taj prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.7ºC. Srednja maksimalna temperatura će takođe biti povišena u proseku za oko 0,2 stepena što će za ovu oblast iznositi oko 24 Celzijusa.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 14 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Oktobar

Oktobar će obeležiti Miholjsko leto. On će biti malo topliji i suvlji nego inače.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,3 stepena, odnosno oko 9,6ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.1ºC i biće oko 0,7 stepeni viša u odnosu na prosečne temperature za oktobar.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na prosek.

Novembar

Slično nas očekuje i u novembru, koji će isto biti topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad proseka i za oko 1,4 stepena viša u odnosu na njega, odnosno iznosiće oko 5,4ºC u Beogradu i široj okolini. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće oko dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, odnosno oko 12,7 stepeni. 

Mesečna suma padavina tokom novembra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka.

Decembar

Poslednji mesec u godini biće blaži i malo suvlji.

U decembru u Srbiji srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,1 stepen u odnosu na njega. To bi za širu okolinu Beograda iznosilo oko 1,3 Celzijusa. Srednja maksimalna temperatura vazduha će takođe biti iznad proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,6 stepeni od njega, odnosno, iznosiće oko 7,2 stepena za ovu oblast.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće ispod ili u granicama proseka sa vrednostima nižim za oko 11 mm od uobičajenih.

Januar

U januaru naredne godine vreme će biti blaže i malo suvlje.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,5 stepeni i iznosiće oko 0,5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad proseka, sa vrednostima višim za oko dva stepena u odnosu na njega, što za širu okolinu Beograda iznosi oko 5,8 Celzijusa.

Februar

U februaru 2021. godine se takođe očekuju više temperature od prosečnih te će se srednja minimalna kretati oko 1,2 a srednja maksimalna temperatura vazduha oko 7,4ºC. 

Padavine će biti ispod ili u granicama proseka za to doba godine, navodi RHMZ.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jednu reč struci

  pre 454 dana i 29 minuta

  Hteo bih da informišem meteorologe o jednoj činjenici, o kojoj možda nisu učili niti imali seminare.
  U ovih nekoliko decenija koliko živim, svake godine je Miholjsko leto u oktobru.
  Nema potrebe da se to stavlja u stručni izveštaj.
  Stanovništvo to zna.

  Oceni komentar:
  0
  6