Duh Italije kao inspiracija Novosađanima (FOTO)

Duh Italije kao inspiracija Novosađanima (FOTO)

Izložba pod nazivom "Inspirisani Italijom" biće otvorena u petak, 6. marta u 20 sati u Galeriji Matice srpske.

U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i DDOR osiguranja, Novosađani će u naredna dva meseca moći da uživaju u delima srpskih umetnika koji su inspiraciju za svoje stvaralaštvo našli u umetničkoj tradiciji ove evropske zemlje. Postavku će pratiti i raznovrstan program kao što su stručna predavanja, ali i kreativne radionice za najmlađe. 

Na konferenciji za novinare, koja je u četvrtak održana u prostorijama ove kulturne ustanove, medijima su se obratili Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica galerije, Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja i Stanislava Jovanović Mindić, autorka i kustos izložbe.


Tijana Palkovljević Bugarski je rekla da je izložba nastala godinu dana ranije u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, a povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od potpisivanja strateškog partnerstva između dve zemlje.

Stanislava Jovanović Mindić je objasnila da je postavkom obuhvaćeno tridesetak radova čiji su autori srpski umetnici od 18 do 20 veka. 

Da bi se novosadska publika upoznala sa delima koja povezuju dve zemlje, odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno predstavljena italijanska iskustva srpskih umetnika: Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Novaka Radonića i Pavla Simića. Uz kopije dela prema majstorima Parmiđaninu, Gvidu Reniju i Pompeu Batoniju, koje su nastale tokom boravka srpskih umetnika u evropskim umetničkim centrima, uključujući i Italiju, na izložbi će biti predstavljeni i crteži italijanskih gradova i predela, kao i grafički listovi stranih umetnika nastalih prema Rafaelu, Ticijanu i Anibale Karačiju

– Na kraju izložbe, kako bi publika mogla da učestvuje i da preispita sopstvena znanja o Italiji, priredili smo i malu nagradnu igru zajedno sa kompanijom DDOR. Ona podrazumeva da se fotografišete sa delom "Anđeo iz vaskrsenja" i da ukucavanjem haštaga na društvenim mrežama učestvujete u igri i dobijete lepe nagrade – rekla je Stanislava Jovanović Mindić.

Ona je pozvala zainteresovane da prisustvuju i stručnim predavanjima, kao i radionicama za decu, koja će se održati u narednih osam nedelja.

Đorđo Markeđani je primetio, da je priznanje za društvenu odgovornost koje je DDOR dobio prošle godine, najbolja potvrda da je ta kompanija na dobrom putu.

– DDOR ima želju da doprinese razvoju društva kroz unapređenja ekonomije, ali nastojimo da pružimo podršku i razvoju sporta, kulture i umetnosti. Možemo da povučemo paralelu sa izložbom "Inspirisani Italijom" jer naša inspiracija za svakodnevno poslovanje je ovde u Srbiji, a iskustvo dobijamo iz Italije, zemlje bogate delima najznačajnijih svetskih slikara – rekao je Markeđani.


Upravnica galerije, Tijana Palkovljević Bugarski, se na kraju konferencije za novinare zahvalila osiguravajućoj kompaniji i Ministarstvu kulture na realizaciji izložbe i uputila je poruku medijima i javnosti.

Želim da budete inspirisani Italijom i da duh ove zemlje, kojom će Galerija Matice srpske odisati u naredna dve meseca, prenesete i u svoj život – rekla je ona.

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE
od 19h:

13. mart, petak – Autorsko tumačenje izložbe "Inspirisani Italijom", Stanislava Jovanović Mindić, kustoskinja
14. mart, subota – Predavanje "Večita lepota" – antički Rim i umetnici, Saša Brajović, istoričarka umetnosti
28. mart, subota – Predavanje "Čuvari tradicije" – izrada replika i kopija, Daniela Korolija  Crkvenjakov, konzervator savetnik
4. april, subota – Predavanje Žefarović u prizmi Da Vinčijevog "Traktata o slikarstvu", Danilo Vuksanović, umetnik
10. april, petak – Veče italijanske muzike, u saradnji sa centrom "Živeti uspravno"
11. april, subota – Predavanje "Rafael Santi – umetnikov opus kao suma estetskih ideala italijanske renesanse i temelj akademske prakse", Angelina Milosavljević, istoričar umetnosti
24. april, petak – Predavanje profesora i književnika Marija Liguorija
25. april, subota – Autorsko tumačenje izložbe "Inspirisani Italijom", Stanislava Jovanović Mindić, kustoskinja
4,11. i 25. april – Kreativne radionice za decu

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Stanislavi Jovanović Mindić na mejl adresu ili putem telefona 069 111 0453. Školske grupe se mogu zakazati na mejl ili na telefon 021 4899 017.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan