Dunav plitak za brodove, dobar za plivače

Dunav plitak za brodove, dobar za plivače

Visoke temperature i odsustvo padavina uticale su i na nivoe reka koje protiču kroz Srbiju, pa je vodostaj Dunava, jedne od najdužih evropskih reka, u konstantnom opadanju proteklih dana, a u toku kroz Novi Sad izmeren je vodostaj od - 16 centimetra sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Prema podacima republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije nepovoljni su hidrološki uslovi za plovidbu na Dunavu kod Novog Sada.


Posetioci Dunava proteklih mesec i po dana imaju priliku da se šetaju delom korita reke koji se ne otkriva tako često, pa su plaže postale duže i zarobile čamce i brodiće koji su vezani uz obalu,
a vlasnici ih nisu na vreme pomerili sa povlačenjem Dunava.

Ipak, plovidba Dunavom se odvija, jer Novosađani pamte i mnogo niže vodostaje od ovogodišnjeg i za više desetina centimetara.

Rekordno nizak vodostaj od – 134 centimetra izmeren je 10. januara 1909. godine, ali se i tada plovidba odvijala u toku kroz Novi Sad zbog dubine rečnog korita.


Međutim, pecaroši, kao i ljudi koji borave uz Dunav ne pamte da je u kontinuitetu vodostaj bio ovako nizak, odnosno da je mesecima ispod uobičajenog nivoa.

Temperatura Dunava je 26 stepeni Celzijusa pa u toj preostaloj vodi posetioci ove reke mogu prijatno da se rashlade.

Osveženje koje je stiglo od vikenda, prema prognozama meteorologa, potrajaće nekoliko dana. Ako bude dovoljno kiše svakako će dobro doći za suvu i sprženu zemlju, ali i za reke.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dunave, Duuunave, kraj tebe mi srce moje ostade

    pre 606 dana i 8 sati

    Na kraju ove priče, dok ja još budem živ, a posle svetskog rata koji nam stiže, tamo negde između 2029-2032, Dunav će moći da se pregazi.
    Širina vodenog toka neće biti veća od 25m a dubina do kolena.
    Na dnu je krupno kamenje, 20-tak cm u prečniku, oštro, koje će biti sa strane ostatka vodenog toka, malo nezgodno za prilazak peške.

    Oceni komentar:
    6
    0