Dunav produkcija za mesec dana postojanja prihodovala čak 3,6 milona dinara

Dunav produkcija za mesec dana postojanja prihodovala čak 3,6 milona dinara

Firma osnovana posle raspisivanja medijskih konkursa dobija milione u Vojvodini

Kako saznaje "Cenzolovka", Dunav produkcija, osnovana pre nešto više od mesec dana, zabeležila je odličan poslovni start kojem su doprineli milioni dinara poreskih obveznika. I pored tako kratkog postojanja, ova firma je već prihodovala 3,6 miliona dinara od devet lokalnih samouprava u Vojvodini. Koristi će imati i novosadski list "Dnevnik".

Već na samom početku januara, u lokalnim samoupravama u pokrajini, pripremana je konkursna dokumentacija za novi krug sufinansiranja medijskih projekata. Tako je raspisanih konkursa bilo već u prvoj nedelji januara, a sveukupno, do kraja tog meseca, od 45 vojvođanskih opština, njih 39 oglasilo je poziv za podnošenje projekata. Takav potez odmah je protumačen kao spremnost aktuelne vlasti da nahrani svoje medije u izbornoj godini, piše "Cenzolovka".

Tih dana, početkom januara, Jovana Lukić iz Novog Sada, iako anonimus u novosadskom medijskom svetu, odlučila je da osnuje produkciju koja će se baviti "proizvodnjom kinematografskog dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa". Učinila je to već 20. januara, s hiljadu dinara osnivačkog kapitala, a od narednog dana preduzeće Dunav produkcija iz Novog Sada i formalno je zaživelo. Već sutradan, 21. januara, u mnogim vojvođanskim opštinama su bili raspisani medijski konkursi te je ona na njihove adrese poslala svoje projekte.

Za nešto više od mesec dana postojanja, Dunav produkcija (DP) je dobila iz budžeta lokalnih samouprava u Vojvodini 3,6 miliona dinara. Po svemu sudeći, u pitanju je suma koja će rasti kako budu stizali rezultati konkursa iz ostalih vojvođanskih opština.

Dunav produkciju do sada su nagradile opštine Kovin, Šid, Bela Crkva, Sremski Karlovci, Bač, Nova Crnja, Plandište, Opovo i Žabalj. Najviše novca firma je dobila u Sremskim Karlovcima, gde je projekat "inovativnog" naziva "Informisanje u opštini Sremski Karlovci" sufinansiran sa 600.000 dinara, saznaje "Cenzolovka".


Koristi od aktivnosti DP-a imaće i Dnevnik Vojvodina Press, izdavač jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku u Vojvodini – "Dnevnika" te će barem šest od devet do sada nagrađenih projekata biti tokom ove godine realizovano upravo u ovom novosadskom dnevnom listu.

Kako je ranije rečeno za "Cenzolovku", osnivanje produkcija i saradnja medija s njima samo je manevar kako bi se zaobišao zakonski maksimum dozvoljene državne pomoći. Provladini mediji, kakav je "Dnevnik", nemaju problema kada je u pitanju konkursna podrška osim u slučaju prelaska 23 miliona dinara, koliko je limit državne pomoći koji jedan medij može da dobije u roku od tri godine...

Detaljnije o novoj medijskoj "zvezdi" novosadske produkcije, pročitajte OVDE.

Izvor: Cenzolovka

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan