Dunavski Maldivi ili Majmunsko ostrvo: Peščana plaža, kamp, žurke …

Dunavski Maldivi ili Majmunsko ostrvo: Peščana plaža, kamp, žurke …

Za razliku od ostalih sprudova koji se u ovo doba godine javljaju na dunavu, Majmunsko ostrvo je prilično pitomo, odnosno prilagođeno gostima. Karlovčani i njihovi gosti tu već par godina mogu da popiju kafu, pojedu palačinak ili mekiku u improvizovanom kafiću kod domaćina Strahinje. Povremeno se organizuju i male žurke uz logorsku vatru i gitare, a s vremena na vreme i velike žurke sa poznatim imenima dj scene.

Karlovačko ostrvo, Maldivi, Ghochang, Majmunsko ostrvo - sve su ovo različita lokalna imena za isti, divan sprud koji se na niskom vodostaju pojavljuje tačno preko puta Sremskih Karlovaca. Ostrvo je, prema rečima Karlovčana, nastalo pre petnaestak godina, nakon što su nasute male brane od kamena (naperi ili šporovi) koji služe da bi se akumulativni materijal koji bi se skupljao na plovnom delu Dunava, izmestio u formi spruda, i Dunav, na taj način ostao plovan većim delom godine.

Iako se ovo divno ostrvo sa stotinama kvadratnih metara vrelog, belog peska nalazi tačno preko puta Sremskih Karlovaca, zatičemo ga skoro pusto. Osim par kampera i nekoliko kupača nema nikog ko bi remetio savršenu tišinu. Za razliku od ostalih sprudova koji se u ovo doba godine javljaju na dunavu, Majmunssko ostrvo je prilično pitomo, odnosno prilagođeno gostima. Karlovčani i njihovi gosti tu već par godina mogu da popiju kafu, pojedu palačinak ili mekiku u improvizovanom kafiću kod domaćina Strahinje.

- Mi ovde nekada organizujemo žurke za naše poznanike uz logorsku vatru i svirku na gitari, ali nekada pravimo i velike žurke sa poznatim imenima dj scene. Baš je na poslednjij žurci bio Marko Nastić, a sledeća žurka planira se za 16. avgust.  Ako neko ko nema čamac hoće da dođe neka traži mog tatu (zovu ga čika ajkula) na karlovačkom pristanu, objašnjava nam Strahinja uz tvrdnju da je ovo je najlepše ostrvo na Dunavu u okolini Novog Sada.

Na ovom delu toka Dunava, u blizini kote 1247, koja označava razdaljinu od ušća Dunava u Crno more, voda je izuzetno čista, prozirna i plitka. Morate se pošteno potruditi da biste došli do pristojne dubine za plivanje. Sa strane Dunavca situacija je malo drugačija. Iako je dno muljevito i rastresito dubina vode koji metar od obale je “preko glave”.

Na drugom kraju ovog ostrva sa tri imena nalazi se još jedan uređen deo. Radi se o improvizovanom kampu sa šankom i ležaljkama razapetim u hladu vrba. Željko je domaćin u kampu koji se nezvanično zove Ko-Čang. On se brine da ovaj deo ade bude miran, čist i tih.

- Imamo sa vremena na vreme te žurke, ali to traje samo jedan dan. Posle toga se svi pokupe, odu kući i naravno ponesu smeće sa sobom, kaže Željko i dodaje da onaj ko nema čamac, a posetio bi ovaj deo strva, može da ga pozove iz hotela Dunav.

Zbog blizine Kovljskog rita koji se nalazi sa druge strane Dunavca, ovde je moguće videtirazličite vrste ptica u veloikom broju. Tu su čaplje, gnjurci, rode, patke, ali najlepši su labudovi koji u velikim jatima prilaze skoro do samih čamaca u nadi da će im putnici baciti hranu.

Naravno, potencijalni posetioci treba da znaju da, iako je ovo ostrvo prelepo, ono je ipak divlja plaža, bez spasioca, službe hitne pomoći i higijenske službe. Neka vam je bezbednost na prvom mestu tokom kupanja,  a poštovanje reke uvek na pameti. Ukoliko se odlučite da tokom vikenda istražite čari ade sa tri imena, neka ona ostane čista kao što je bila i pre vašeg dolaska.

Više fotografija pogledajte u ALBUMU ispod.

Oceni vest:
36
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ziki

  pre 1709 dana i 1 sat

  Zbilja lep clanak ali nema slika najuredjenijih kuca /splavova na njima, pa slika nije potpuna.
  Tamo se boravi, druzi , spava ....
  Bude na ostrvu toliko lepo da bi se moglo postaviti nebrojeno slika .. .a tek uvece...

  Oceni komentar:
  5
  7
 • dragan

  pre 1490 dana i 17 sati

  svaka cast prelepo,.treba sve lepo urediti,uz pomoc,valjda postoje zainteresovani u gradskoj kuci,firme,treba uraditi da budu bas maldivi,.prva poseta evropi na godisnji eto me u posetu maldivima,.bas lepo da i mi imamo nase maldive,pozdrav sa obala pacifika

  Oceni komentar:
  3
  2
 • velimir

  pre 1132 dana i 20 sati

  Kao veliki ljubitelj Dunava i Novog Sada bio sam začuđen što ne znam za taj "biser". Otišao sam i jako se razočarao. Kao prvo, sa prevozom sa izvesnim Ajkulom, koji voznju do ostrva i nazad, koja traje tri minuta, naplaćuje 300 din, pa čak i maloj deci. Sobzirom da je prevoz na Mačkov sprud 100 din u oba smera, to je prava pljačka. Samo ostrvo, idealno za dobijanje malarije. Šumarak prepun hipika. Plaža blagi užas. Južna strana podseća na britanske plaže tokom oseke, sa sve blatom i školjkama. Severna strana... Pa ni nema je. Tamo se niko ne kupa. Ovo mesto mozda je u redu za Karlovčane, ali ne treba ga reklamirati kao rajsko ostrvo ili nešto slično. Ima puno lepših i boljih mesta od ovoga a Ajkula neće odrati porodicu 1.200 din za prevoz od tri minuta. Mesto nije bezbedno i ne znam ko forsira ove priče po netu. Verovatno pomuti Ajkula i ekipa. Proveli smo pola sata na ostrvu i kao većina roditelja sa decom vratili se razočarani. Sramota.

  Oceni komentar:
  12
  13
 • Bata

  pre 513 dana i 7 sati

  Prevoz, preskup, dranje! Nedaj boze da me drugar prebaci, onda Ajkula i nece da vozi, u fazonu, neka te vrati kuci ko te je dovezao! Totalna sramota, nema bezbednosti, u kafani mekika 70 dinara a sa kremom sa kvatasa je 90, pa za 90 dianra napravis celu turu! Lopovi i derikoze.

  Oceni komentar:
  5
  4
 • Srđan

  pre 368 dana i 7 sati

  Počeli su da dolaze Beograđani pa su se Novosađani smorili pa sada pišu da je bez veze , skupo , loše ..... Tamo je mnogo lepo. Nije veliko pa može da bude gužva. Ja sam za dvoje odraslih i 4dece platio 500din u jednom pravcu. SUPER JE

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Realista

  pre 327 dana i 5 sati

  Ko-chang je zaliven fekalijama koje se slivaju nepreradjene od novosadskog keja. Lako se kupac moze inficirati ako mu je imunitet slabiji. Ne razumem kako je to promaklo autoru ove "predivne" reportaze?

  Oceni komentar:
  0
  2