Dunavski park dobija ogradu, kapije zaključane tokom noći

Dunavski park dobija ogradu, kapije zaključane tokom noći

Zlena oaza u centru grada - Dunavski park, jedno od zaštićenih prirodnih dobara, trebalo bi s proleća sledeće godine da dobije zaštitnu ogradu, a na svih šest ulaza namera "Gradskog zelenila" je da budu postavljene kapije.

Na ovakvo rešenje nadležni u komunalnom preduzeću koje gazduje ovim atraktivnim parkom bili su prinuđeni zbog učestalih incidenata u noćnim satima, a posebno zbog poslednjeg događaja, kada su u napadu pasa lutalica stradala dva labudića i njihova majka, labudica Bisa.

- Naš predlog je da se kapije noću zaključavaju, što je uobičajena praksa u mnogim parkovima širom sveta, koji su pod zaštitom države. Kada spominjemo incidente, ne radi se samo o poslednjem, kada je čopor pasa zaklao tri mala labuda. Mnogo je slučajeva uništavanja parkovskog inventara i zelenila, nasilničkog ponašanja, a u blizini dečjeg igrališta, u noćnim satima, okupljanja narkomana, ističu u "Zelenilu".

Čuvari parka imaju mala ovlašćenja. Ukoliko primete da se neko od posetilaca ne ponaša u skladu sa Pravilnikom o korišćenju Dunavskog parka, imaju obavezu da ga opomenu, a ako se posetilac ogluši, dužni su da pozovu policiju.

- Česti su i napadi na čuvare, ali će to uskoro biti rešeno. Oni će na osnovu Zakona o zaštiti prirode dobiti status službenog lica, kažu u Zlenilu.

U "Glavnom projektu parternog uređenja Dunavskog parka", iz 2009. godine, još tada je navedeno da ovaj spomenik prirode treba ograditi.

- Zbog nedostatka novca, međutim, projekat se parcijalno sprovodi, zavisno od para u budžetu. Iskreno se nadamo da će 2016. prednost dobiti izdvajanje sredstava za ograđivanje parka i postavljanje kapija, kako bi se broj incidenata sveo na minimum. Sa gradskim vlastima se razgovara na ovu temu, tako da očekujemo povoljan ishod. Dobra volja postoji, pa se nadamo da će i sredstva biti obezbeđena, kažu u Zelenilu.

 

NOVI PAR LABUDOVA: Novi par labudova trebalo bi da stigne u jezerce tek kada park bude u potpunosti obezbeđen.

- Nadam se da će ovo pitanje biti rešeno do proleća, kada se, inače, labudovi donose iz zimovnika. Najmlađi će dobiti ponovo priliku da novom paru labudova odaberu imena, kažu u Zelenilu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan