"DVERI": Mermerne ploče postaviti pored spomenika kao sećanje na Jermensku crkvu

"DVERI": Mermerne ploče postaviti pored spomenika kao sećanje na Jermensku crkvu

Novosadski odbor Dveri poslao je saopštenje povodom pisanja medija da će kamene ploče iz Dunavskog parka biti ugrađene u zid Katoličkog groblja.

Radio 021 je prošle nedelje objavio da će "ostaci nadgrobnih ploča iz Jermenske crkve koji se decenijama nalaze ugrađeni u stazama Dunavskog parka biti u narednom periodu uzidani u zid Katoličkog groblja".

Gradski odbor "Dveri" iz Novog Sada zahteva da se "mermerne ploče postave pored spomenika kao sećanje na Jermensku crkvu, sa adekvatnim podsećanjem kakva im je, nažalost, bila namena poslednjih 60 godina".

– Jermensku crkvu je 1963. godine srušila tadašnja komunistička vlast u Novom Sadu, a njeni delovi su završili na stazama Dunavskog parka. Taj skandalozan čin nije široko poznat, što govori o beskurpuloznosti tadašnjih vlasti koje su sa namerom učinili da se hoda po ostacima tuđe svetinje – piše GrO "Dveri".

Informaciju da će ove ploče biti izvađene i ugrađene u zid Katoličkog groblja, ova partija smatra nastavkom "istog nepoštovanja prema verskom objektu i verskim osećanjima" i traže da se one ugrade i postave oko spomenika na mestu nekadašnje crkve "kako bi se donekle ispravila nepravda i rušenje Jermenske crkve".

Novosadske "Dveri" zaključuju da se mermerne ploče, kao ostatak kulturno-istorijskog nasleđa "ne smeju izmeštati u drugi deo grada, što bi predstavljalo pokušaj trajnog brisanja onog što su komunističke vlasti uradile ali i trajnog brisanja Jermenske crkve iz sećanja građana Novog Sada".

Zadnji dani Jermenske crkve u Novom Sadu

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan