Džambo big bend – zvezde poslednje večeri Novosadskog džez festivala

Džambo big bend – zvezde poslednje večeri Novosadskog džez festivala

Ovogodišnji, 20. po redu, Novosadski džez festival, u subotu 17. novembra zatvoriće zajednički nastup tri big benda: Big benda RTV Slovenije, Džez orkestra HRT-a i Big benda RTS-a.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ovo je prvi nastup tri big benda nakon 28 godina.

Dirigent Džez orkestra HRT-a Saša Nestorović, koji je početkom osamdesetih nastupao u Novom Sadu, na tadašnjim “Danima džeza”, šaljivo je “ispravio” najavu koncerta rečima da su oni jedini džez orkestar, a ne big bend, prenosi "Dnevnik".

Svaki sastav sviraće po petnaest minuta, po tri kompozicije, naizmenično, da bi zatim zasvirali svi zajedno. Prva kompozicija će biti svojevrsna oda velikanima, u slučaju Džez orkestra HRT-a Miljenku Prohaski, druga džez standardi, a treća nešto iz savremenog repertoara, dok će zajednički “bonus” biti džez obrade narodnih kompozicija.

Muzičari su izrazili zadovoljstvo i sreću što su u prilici da obnove tradiciju iz Rađevaca, koja je prekinuta početkom rata, odnosno raspadom bivše Jugoslavije.

Trubač i urednik redakcije Big benda RTS-a, Dragoslav Fredi Stanisavljević, najavio je posvetu Dušku Gojkoviću, “Balkan soul”.

Saksofonista i umetnički koordinator Big benda RTV Slovenija, Lenart Krečić, otkrio je da su još u maju, u Beogradu počeli dogovori i pregovori za koncert u Novom Sadu.

- Jedva smo čekali ovaj momenat. Nije lako okupiti ovakve i toliko velike bendove - izjavio je Krečić.

Saksofonista Adam Klem, sada i član Big benda RTV Slovenije, od koga je i potekla ideja za ponovnim ujedinjenjem big bendova, rekao je da je u saradnji sa organizacionim timom Novosadskog džez festivala, na čelu sa Vesnom Kaćanski, tragao za nečim specijalnim i to je i postignuto, preneo je "Dnevnik".

Poslednjeg dana festivala nastupiće i sastav "The French Connectio" njujorškog saksofoniste Simusa Blejka.

Novosadski džez festival održava se Srpskom narodnom pozorištu, a organizator je Kulturni centar Novog Sada.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan