Džedaji “okupirali” Novi Sad

Džedaji “okupirali” Novi Sad

Međunarodni dan Ratova zvezda obeležen je predavanjima, izložbama i na kraju žurkom …

Prema poslednjem popisu u Srbiji živi 640 džedaja, a danas je njihov praznik. Četvrti maj u svetu je priznat kao međunarodni dan „Ratova zvezda“. Tim povodom u tržnom centru „Lupus“ okupilo se oko 350 ljubitelja ovog fenomena popularne kulture kako bi pokazali svoje kolekcije raznih predmeta na ovu tematiku, družili se sa drugim ljubiteljima Republike i Imperije, prisustvovali poučnim predavanjima, ali i pomogli mališanima koji su na listi za trasplataciju organa.

Marko Radovanović, organizator ovogodišnjeg dana „Ratova zvezda“ kaže za portal mojnovisad.com da su fanovi ove filmske sage poznati po svojim kolekcionarskim strastima ali i humanitarnim aktivnostima.

- Ove godine u proslavi našeg dana pridružila nam se i organizacija „Transplant heroji“, koja pomaže klincima koji su na listama čekanja za transplataciju organi, rekao je Marko. 

Proslava ovog praznika zamišljena je kao trodelni događaj. Posetioci su imali priliku da odslušaju predavanju na teme „O proširenom univerzumu“,  „Stara republika“, ali i o humanitarnoj organizaciji „501. Legija“, da pogledaju kolekcionarsku izložbu i na kraju se zabave na žurci sa muzikom iz filmske sage Ratovi zvezda.

 

FIGURE I DIORAME: Ljubitelji "Ratova Zvezda" poznati su kolekcionari koji puno vremena i novca ulažu u svoje kolekcije. Na Kolekcionarskoj izložbi prisutni su imali prilike da pogledaju neke prilično egzotične primerke. Peđa Dimitrijević iz Beograda ponosni je vlasnik figura princeze Leje i Džave (pripadnika pustinjskog naroda) iz 78. godine. Damir Grčić je prikazao diorame koje je sam pravio. Diorame mogu biti scene iz filmove ili izmišljenje, a za svaku dioramu potrebne su nedelje preciznog rada i strpljena.

 

 

 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan