"Džon Dir" stigao u Srbiju, jedan od logističkih centara će biti u NS

"Džon Dir" stigao u Srbiju, jedan od logističkih centara će biti u NS

Američka kompanija za proizvodnju poljoprivrednih mašina i traktora "Džon Dir" je došla u Srbiju i planira da gradi tri logističko-distributivna centra, u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Bačkoj Topoli, najavio je u utorak ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

To su traktori za 200, 300 ili 500 hektara zemlje. Svaka roba ima svog kupca, pa tako i ovi traktori. Neki imaju cenu najskupljih stanova u Beogradu. Nije svaki traktor za sve, ali za ljude sa velikim posedom su traktori "Džon Dir" – rekao je Nedimović, a prenose "Večernje novosti.

Prema najavama, već krajem ove godine, trebalo bi da počne izgradnja velikog konstrukcijskog i logističkog centra na placu koji je ova multinacionalna kompanija već kupila u Sremskoj Mitrovici i u koji će biti uloženo oko šest miliona evra.

Ono što je još značajnije je činjenica da čelnici "Džon Dira" najavljuju da će u Srbiji, ukupno, napraviti šest ovakvih centara, među kojima će biti i oni u Bačkoj Topoli i Novom Sadu.

U toku je prikupljanje dokumentacije, a prva tri će početi da se grade početkom sledeće godine. Do kraja 2020. ovi objekti bi trebalo da budu i završeni i da počnu da rade.

Ti logistički centri znače da će se u Srbiji prodavati, servisirati mašine, ali i vršiti obuka ne samo kadrova već i kupaca. "Džon Dir" je "porše" među poljoprivrednom mehanizacijom. Ovaj gigant dolazi u Srbiju u kooperaciji sa mađarskom kompanijom "Kite", koja je i distributer semenske robe pa ćemo zajedno sa njima podići i unaprediti značajno i ovu za nas, životno važnu oblast - rekao je ministar.

"Džon Dir" je kupio dva hektara u industrijskoj zoni Sever u Sremskoj Mitrovici i za njih dao oko 15 miliona dinara. Izabrali su ovaj grad jer im je gradska administracija izašla u susret i veoma brzo završila posao oko dozvola. Presudnu ulogu u izboru lokacije imala je i sama pozicija ove industrijske zone, koja se nalazi tik uz auto-put Beograd – Zagreb.

Prema našim propisima, "Džon Dir" ima rok od tri godine da zemljište privede nameni. Grad je obezbedio svu infrastrukturu, gas, struju i drugo, a američki proizvođač treba da izgradi pristupne saobraćajnice, navode  "Večernje novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad novosadsko porodilište groblje Isključenje struje hrana raspored sahrana novi sad Fruška gora radosne vesti sahrane gradsko groblje bez vode Elektrodistribucija Novi Sad lisje betanija opens 2019 epk 2021 bebe bez struje sahrane novi sad jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina servisne informacije novorođenčad Spens Daško i Mlađa isključenja struje almaško groblje havarija na vodovodu OK Vojvodina