"Džon Dir" stigao u Srbiju, jedan od logističkih centara će biti u NS

"Džon Dir" stigao u Srbiju, jedan od logističkih centara će biti u NS

Američka kompanija za proizvodnju poljoprivrednih mašina i traktora "Džon Dir" je došla u Srbiju i planira da gradi tri logističko-distributivna centra, u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Bačkoj Topoli, najavio je u utorak ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

To su traktori za 200, 300 ili 500 hektara zemlje. Svaka roba ima svog kupca, pa tako i ovi traktori. Neki imaju cenu najskupljih stanova u Beogradu. Nije svaki traktor za sve, ali za ljude sa velikim posedom su traktori "Džon Dir" – rekao je Nedimović, a prenose "Večernje novosti.

Prema najavama, već krajem ove godine, trebalo bi da počne izgradnja velikog konstrukcijskog i logističkog centra na placu koji je ova multinacionalna kompanija već kupila u Sremskoj Mitrovici i u koji će biti uloženo oko šest miliona evra.

Ono što je još značajnije je činjenica da čelnici "Džon Dira" najavljuju da će u Srbiji, ukupno, napraviti šest ovakvih centara, među kojima će biti i oni u Bačkoj Topoli i Novom Sadu.

U toku je prikupljanje dokumentacije, a prva tri će početi da se grade početkom sledeće godine. Do kraja 2020. ovi objekti bi trebalo da budu i završeni i da počnu da rade.

Ti logistički centri znače da će se u Srbiji prodavati, servisirati mašine, ali i vršiti obuka ne samo kadrova već i kupaca. "Džon Dir" je "porše" među poljoprivrednom mehanizacijom. Ovaj gigant dolazi u Srbiju u kooperaciji sa mađarskom kompanijom "Kite", koja je i distributer semenske robe pa ćemo zajedno sa njima podići i unaprediti značajno i ovu za nas, životno važnu oblast - rekao je ministar.

"Džon Dir" je kupio dva hektara u industrijskoj zoni Sever u Sremskoj Mitrovici i za njih dao oko 15 miliona dinara. Izabrali su ovaj grad jer im je gradska administracija izašla u susret i veoma brzo završila posao oko dozvola. Presudnu ulogu u izboru lokacije imala je i sama pozicija ove industrijske zone, koja se nalazi tik uz auto-put Beograd – Zagreb.

Prema našim propisima, "Džon Dir" ima rok od tri godine da zemljište privede nameni. Grad je obezbedio svu infrastrukturu, gas, struju i drugo, a američki proizvođač treba da izgradi pristupne saobraćajnice, navode  "Večernje novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan