DZPPS: Sve veći pritisak interesnih grupa na lokalne zajednice da prihvate otvaranje velikih i opasnih rudarskih projekata u Srbiji

DZPPS: Sve veći pritisak interesnih grupa na lokalne zajednice da prihvate otvaranje velikih i opasnih rudarskih projekata u Srbiji

Izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 2018. godine u Srbiji su odškrinuta vrata masovnog otvaranja novih rudnika kroz labave procedure.

Kako stoji u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), "ovo je posledica direktnog lobiranja inostranog kapitala na domaće donosioce odluka".

U prethodnih godinu dana značajno je povećan pritisak interesnih grupa na lokalne zajednice da prihvate otvaranje velikih i opasnih rudarskih projekata u Srbiji. Bez suštinskih informacija o posledicama na životnu sredinu i javno zdravlje, građani teško mogu da prosude kakvu budućnost donose novi rudarski poduhvati –  navode iz DZPPS i dodaju:

Kineska kompanija "Zijin Mining Group“ preuzela je RTB "Bor", a od kompanija "Rio Tinto" (Australija), "Nevsun" (Kanada) i "Freeport McMoRan" (SAD) kupila deonice za ležišta novog rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki". Nakon 15 godina istraživanja velikih ležišta jadarita (litijuma) kod Loznice od strane “Rio Sava Exploration" (ćerka firma "Rio Tinto") vrlo je verovatno da dolazi do završne faze za otvaranje rudnika, uprkos sve većem otporu meštana.

U novembru 2020. javnost je obaveštena da je kineski "Serbia Zijin Copper" dobio odobrenje Vlade Republike Srbije da bez studije o uticaju na životnu sredinu duplira proizvodnju u rudniku kod Majdanpeka. "Pored toga što će se glavnina dobiti od ovih projekata odliti van države, nama će ostati teška i trajna zagađenja čije ćemo posledice plaćati zdravljem i novcem poreskih obveznika", upozoravaju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Da su opasnosti od slabo kontrolisanog i masovnog rudarstva stvarne ukazuje nam stanje Borske reke, koju zovu i mrtva reka. Zbog loših primera iz istočne Srbije strah ljudi iz doline reke Jadar potpuno je opravdan. Posledice istražnih aktivnosti već su prisutne u podzemnim vodama. Građani decenijama nemaju poverenje u urušene institucije i vladavinu prava, te se pribojavaju zagađenja i narušavanja zdravlja koje je prisutno u Boru, Smederevu, Velikom Bačkom kanalu, Pančevu, Prahovu , Kostolcu i drugde – napominju iz DZPPS.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu novosadskog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan