E-AUKCIJA: Aktivirana platforma za onlajn kupovinu stvari oduzetih plenidbom

E-AUKCIJA: Aktivirana platforma za onlajn kupovinu stvari oduzetih plenidbom

Danas je počela primena platforme "e-Aukcija", koja je namenjena elektronskom javnom nadmetanju, odnosno prodaji pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Platforma omogućava odvijanje čitavog postupka prodaje elektronskim putem, počev od objavljivanja nadmetanja, preko licitiranja do oglašavanja najpovoljnije ponude. 

Od prvog septembra e-Aukcija biće jedini način javne prodaje u izvršnom postupku, a do tada će javni izvršitelji moći da biraju način na koji će sprovoditi javnu prodaju. 

Na sajtu eaukcija.sud.rs svi zainteresovani mogu da vide šta se prodaje u izvršnim postupcima, odnosno sve što javni izvršitelji oduzmu, a predmet je javne prodaje. Takav postupak je transparentan, pošten i omogućava fer nadmetanje, za razliku od dosadašenjeg, kada je relativno uzak krug lica učestvovao u nadmetanjima – rekla je pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić.

Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz elektronski sertifikovan potpis, objasnila je ona i dodala da su svi ponudioci anonimni, pa tako ni oni, ni javni izvršitelji neće znati ko se krije iza identifikacionog broja, koji im sistem dodeljuje ukoliko se odluče da učestvuju u javnom nadmetanju.

Osnovni cilj, pored transparentnosti, je postizanje najpovoljnije cene što za krajnji rezultat ima povoljan tretman i za izvršnog dužnika i za izvršnog poverioca – izjavila je ona.

Za korišćenje aplikacije je potreban elektronski sertifikat – potpis, a naknada za korišćenje aplikacije je 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na licitacijama.

Neregistrovani korisnicima sistem je dostupan sa svim relevantim podacima radi potpune transparentnosti.

Na platformi će javni izvršitelj unositi podatke iz baze – o izvršnom poveriocu i izvršnom dužniku, o licima koja imaju zabranu učešća, o licima koja su oslobođena uplate jemstva, a biće dostupne i informacije o površinama objekata, pravnom osnovu sticanja, fotografije, po mogućstvu čak i video zapis.

U saopštenju se navodi da je cilj automatizacije postupka javnog nadmetanja jačanje pravne sigurnosti kroz transparentniji postupak, postizanje efikasnosti, kao i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama u smislu sprečavanja zloupotreba.

Podršku izradi novog zakonskog okvira u oblasti izvršenja, kao i u uvodjenju platforme e-Aukcija dali su USAID projekat "Vladavina prava" i EU projekat "EU uz pravdu – Podrška za Poglavlje 23".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Glasna

  pre 1144 dana i 22 sata

  Na tudjoj nevolji

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Srpski narod

  pre 1144 dana i 22 sata

  Ako sam dobro shvatio, kada je u pitanju otimačina, zlo plenidbe i naslađivanje i korištenje tuđom nesrećom, tu smo se unapredili i modernizovali.
  Međutim, ne čuh da postoje e-platforme za aukciju pomoći nekom ili prijavu za opštenarodnu pomoć putem nadmetanja?
  E, to je prava Srbija, a ne mahanje zastavama i laži sa medija.
  To je ono današnje, pravo kućno vaspitanje koje određuje jedan narod.
  Stati pešaku, ili turirati da on shvati i ustukne.

  Oceni komentar:
  0
  2