E-uprava: Od aprila svi predmeti u sudovima biće dostupni javnosti

E-uprava: Od aprila svi predmeti u sudovima biće dostupni javnosti

Spajanjem informacionih sistema državne uprave i pravosuđa građani i građanke biće u mogućnosti da vide sve predmete u sudu.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od aprila svi izveštaji o radu sudova u Srbiji biti otvoreni za javnost.

Pravosuđe neće više slati dopise na tradiconalan način u papirnoj formi, što je produžavalo procese, već će se razmena podataka i dokumenata dešavati u istom trenutku i automatski.

Prema njenim rečima, najveći izazov biće e-sud, prenosi N1.

- Najpre će u junu biti pušten u rad e-sud u Upravnom sudu, što će omogućiti građanima da ceo sudski postupak obavljaju elektronski bez odlaska u sud – rekla je Brnabić.

U taj sistem će početkom 2019. godine biti uključeni privredni sudovi, prekršajni sudovi i sudovi opšte nadležnosti.

Formiranje sistema elektronskog pravosuđa, na kome rade Ministarstvo pravde i Kancelarija za e-upravu, važno je zbog efikasnosti i transparentnosti pravosuđa i vladavine prava, navela je premijerka.

Ona je istakla da je dosta urađeno na pravnom okviru za uvođenje elektronske uprave i najavila da do kraja aprila treba da se usvoje podzakonska akta za zakon o elektronskom poslovanju.

Brnabić je podsetila da je za prevođenje matičnih knjiga u elektronski oblik bilo potrebno više od osam godina, a kako bi se završio centralni registar stanovništva u elektronskom obliku biće potrebno da se u elektronski oblik prebace i državljanstva. To će biti omogućeno izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu, o kojima se Skupština izjašnjava u četvrtak.

Premijerka je najavila  da će do 1. oktobra biti završen i centralni adresni registar Srbije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan