Edukacijom najmlađih do povećanja bezbednosti u saobraćaju

Edukacijom najmlađih do povećanja bezbednosti u saobraćaju

Jednodnevna edukacija vaspitača predškolskih ustanova u Novom Sadu održana je na Spensu s ciljem da se na taj način utiče na smanjenje stope stradanja najmlađih na našim ulicama i putevima.

Eminentni predavači iz te oblasti nastojali su da prisutnima, kroz predavanje i primere iz prakse, predoče najvažnije aspekte saobraćajnog vaspitanja i ukažu na najčešće greške koje čine deca kao učesnici u sabraćaju, a bilo je reči i o najnovijim trendovima u saobraćajnom obrazovanju.

– Statistika nam pokazuje da deca stradaju u saobraćaju kao pešaci, putnici u vozilima ili biciklisti, što jasno ukazuje na to da s tom kategorijom učesnika treba raditi – rekao je jedan od predavača, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Zoran Alimpić. – Jedan od načina da u tome uspemo je da radimo sa zaposlenima u predškolskim ustanovama jer, ukoliko podižemo njihov nivo znanja, možemo očekivati i da će nam deca biti bezbednija u saobraćaju. Vaspitači su ti koji će potom nastaviti rad s decom, kroz odgovarajuće igrice i radnje.

Po podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, od 2012. Do 2014. Godine na putevima je poginulo je 37 dece, a statistika pokazuje da je svako pedeseto lice umrlo u saobraćajnim nezgodama u Srbiji – dete. Najmlađi predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju, a najviše smrtno stradaju kao putnici u vozilima (47 odsto) , zatim kao pešaci (41 odsto) i biciklisti (12 odsto).

Pošto je bitno da i roditelji budu svesni značaja saobraćajnog znanja svog deteta, Alimpić je rekao da i tu dolazi do izražaja uloga vaspitača, koji će, osim mališanima, na to ukazivati i njihovim mamama i tatama, informišući ih, na primer, o tome koliko je bitno da deca budu u sigurnosnim sedištima u automobilima.

– Mališani moraju biti edukovani kako da se ponašaju u saobraćaju jer su ipak oni naši najmlađi i najdraži sugrađani – naglasila je direktorka Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev. – Grad je sve naseljeniji, saobraćaj sve gušći. Obrazovanjem dece sprečićemo nemile događaje koji se dešavaju.

Kako je rekla, u tu svrhu su prisutnim vaspitačima bili predstavljeni novi didaktički materijali i pristupi u saobraćajnom vaspitanju, pomoću kojih će se deca obučavati i naučiti na koji način da sačuvaju sebe.

Jedna od učesnica seminara, vaspitačica Sandra Mićić ocenila je takve edukacije kao izuzetno bitne jer, kaže, pojedina istraživanja ukazuju na to da su deca tog uzrasta izuzetno ugrožene kategorija u saobraćaju, naročito kada se desi da su sami, bez pratnje roditelja.

– Upravo u tom stepenu razvijenosti svesti možemo delovati na decu, naročito predšolskog uzrasta, koja će vrlo brzo krenuti u školu i naći se u situaciji kada treba da znaju kako da samostalno reaguju u saobraćaju i budu bezbedna – kazala je Sandra Mićić. – Učenje o saobraćaju mora da se sprovodi više praktičnim primerima nego prenošenjem informacija, i da se radi na tome da se to znanje koje steknu u zabavištu samo prevede u funkcionalno.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan