Efektivne vežbe za odrasle koji imaju bolove u leđima

Efektivne vežbe za odrasle koji imaju bolove u leđima

Skolioza predstavlja krivljenje kičme u sve tri ravni. Ovaj kompleksni deformitet je često nepredvidljiv i zahteva dosta rada, upornosti i istrajnosti deteta kako bi se zaustavio. Jedna od metoda koja dokazano daje dobre rezultate za korekciju skolioze je Schroth metoda, međutim često se postavlja pitanje – šta se dešava kada osoba odraste. Da li vežbe daju rezultat i sa kojim problemima se odrasle osobe sa ovim problemom mogu susresti?

Kod osoba koje su završile sa rastom i razvojem vežbama se više ne može očekivati radiološka promena krivine, što znači da se ne očekuje promena ugla kičmenog stuba na rendgenskom snimku, ali se može uticati na poboljšanje balansa tela, funkcionalnost osobe, sprečavanje ili eliminisanje već nastalog bola, kao i sprečavanje nastanka moguće progresije krivine. Cilj vežbi, kao i princip rada, kod odraslih je drugačiji u odnosu na ciljeve i principe prilikom rada sa adolescentima. Najbitnije je povećati stabilnost kako bi se sprečilo nastajanje bola, što je kod odraslih osoba čest slučaj. Često se dešava pojava bola kod osoba kod kojih skolioza nije puno izražena.

Vremenom se smanjuje funkcionalnost i fleksibilnost kičme, što osobama onemogućava obavljanje nekih svakodnevnih aktivnosti. Primenom vežbi Schroth metode dolazi do povećanja funkcionalnosti i fleksibilnosti kičme i samim tim aktivnosti koje su izazivale bolne neprijatnosti se izvode sa više lakoće, čime se poboljšava i sam kvalitet života.


Stručnjaci Scolio centra napominju da postoji razlika u tretmanu između adolescenata sa skoliozom i odraslih osoba, tako isto postoji razlika u riziku od daljeg pogoršavanja krivine, odnosno progresije. Kod adolescenata postoji mnogo veći rizik od pogoršanja krivine nego kod odraslih, međutim, ne treba zanemariti stanje ni kod odraslih.

Kod osoba kod kojih je krivina preko 30° postoji šansa da dođe do pogoršanja, ali ne tako rapidno kao što postoji mogućnost kod skolioze preko 50°. Primenom Schroth vežbi omogućava se stabilizacija kičme, a samim tim i sprečavanje dalje progresije.

Odraslim osobama sa skoliozom Schroth vežbe omogućavaju kvalitetniji život, bez nelagodnosti i pratećih bolova kako u lumbalnoj tako i u torakalnoj regiji, obezbeđuju stabilnost kičme čime se sprečava dalja progresija i pomaže održavanje vitalnosti organizma. Svakako je važno znati da sport kod osoba koje imaju skoliozu nema negativnog efekta, ali svakako da se na sport ne može gledati kao način tretmana, već kao veoma koristan vid rekreacije.

Scolio centar Novi Sad, Futoški put broj 1, telefon: 062 15 16 330


PR tekst

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan