Egzodusom Rusa u Srbiju, stanodavci počeli sumanuto da dižu kirije

Egzodusom Rusa u Srbiju, stanodavci počeli sumanuto da dižu kirije

Poskupljenje nekretnina nametnulo se kao trend koji je u našoj zemlji poprimio gotovo nerealne razmere.

Od početka rata u Ukrajini primetan je i dolazak većeg broja Rusa u Srbiju, a dodatni egzodus se očekuje narednih nedelja, što će dodatno uvećati cene rentiranja stanova. U nebranom grožđu su se našli podstanari koji su došli u situaciju da stanodavac hoće da podigne kiriju i za neverovatnih 50 odsto.

Ugovori između zakupodavca i zakupca stana mogu biti na određeno i na neodređeno vreme. Najčešće je slučaj da se ugovori sklapaju na neodređeno vreme, a da je definisan rok za iseljenje 30 dana, dok zakon predviđa minimalnih 90 dana, koji se smatra za "primeran rok za iseljenje". Novosađanka Marija J, ispričala je za "Blic" šta je njenu porodicu zadesilo.

‒ Živimo u istom stanu od 2015. godine, nikada nismo imali nikakvih problema sa stanodavcem. Tu smo stvorili porodicu, dobili dvoje dece i zaista smo navikli na taj životni prostor. Kao šamar sam doživela informaciju od stanodavca da planira da nam podigne kiriju već od idućeg meseca i da oko toga nema nikakvih pregovora. Ugovor nismo imali, jer smo stan našli preko prijatelja i sve je išlo nekako na dogovor. Konsultovali smo se sa advokatom jer nismo znali koja prava imamo, s obzirom na nepostojanje ugovora. Kako nam je objasnio, po zakonu imamo 90 dana za iseljenje, ali bi morali dokazivati da smo zaista podstanari. Odustali smo i pristali na poskupljenje jer smo praktično bili ucenjeni. Znali smo da traženje novog stana znači da ćemo verovatno morati da platimo i više nego što će nas povećana kirija u ovom stanu koštati jer je poskupljenje svuda. Pritom smo bili svesni da nikakvu korist nećemo imati od toga da se povlačimo po sudovima, osim dodatnog troška i par dana više da se iselimo ‒ ispričala je ova Novosađanka.

Nedostatak ugovora može biti jednako štetan i za stanodavca, kao i za stanara. Zloupotrebe ima sa obe strane, a neretko se dešava da do kršenja prava dolazi i pored postojanja ugovora, a pogotovo u nedostatku istog.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Neško

  pre 187 dana i 20 sati

  Blic kao izvor? Da li ste realni, to je srbožderački portal.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Jugosloven

  pre 187 dana i 20 sati

  Svi oni koji posećuju zapadne informativne portale znaju koliko su šareni i životni.
  Naprotiv tome, naši "najveći i najposećeniji" u vlasništvu stranaca bombarduju narod crnim temema i plašenjem, a od skora i nezakonitim stvarima. Onaj silovatelj koji je pušten, pokrenuli su linč akciju i ponašanje koje je zakonom zabranjeno. Toliko o tome koliko je Srbija suverena, o primeni zakona, specijalnom ratu medija i o tome kako sve veliki mediji mogu da se ponašaju. Narode, napadnut si najstrašnije.

  Oceni komentar:
  1
  1