Egzotična izložba nakita od minerala i kristala ostavlja bez daha

Egzotična izložba nakita od minerala i kristala ostavlja bez daha

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode otvorena je, može se reći, izuzetno egzotična izložba.

Društvo ljubitelja minerala, stena i fosila "Geo–Pan" iz Novog Sada organizovalo je jedanaestu godišnju izložbu minerala, kristala i nakita iz privatnih zbirki svojih članova. U to društvo ljude dovode čisto interesovanje i ljubav, bili oni stručnjaci, gemolozi, ili nešto sasvim drugačije po struci. Izložba u prelepom ambijentu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, može se pogledati do 14. Jula.

Svaki kolekcionar u svojoj zbirci poseduje daleko veći broj minerala i kristala, a ovde se našao jedan mali, ali dragoceni deo. Minerali i kristali na izložbi najviše su zastupljeni u vidu nakita, ali su tu i obrađene i manje obrađene figure. Izloženi su ahati i ahatne geode, jaspisi i mermerisani oniksi s Fruške gore, amazonit, kojeg najviše ima u Brazilu, fluorit, koji se može pojaviti u svim bojama i oblicima, a tu je i mineral - stena oniks, pronađen u Lozoviku. Veliki kalcit, težak oko 400 kilograma, meštanin Ležimira poklonio je Zavodu za zaštitu prirode pa se tako i taj primerak našao na izložbi. Posetioci, koji su obišli izložbu, saglsni su da su izloženi eksponati jedinstveni, plene pažnju, a dame ističu da nakit od minerala ostavlja bez daha, te bi ga svaka žena poželela za sebe.

- Nas kao kolekcionare i ljubitelje intersuje i boja i oblik i lepota minerala - ističe članica i bivša predsednica Društva "Geo–Pan" Kristina Čobanović. - Jedan naš dugogodišnji član u svojoj kolekciji ima formacije koje se nazivaju lesne lutkice, pronađene na lokalitetu Titela i okoline. Rezultat su eolskih dejstava, dejstava vetra na pesak i druge materije pa na taj način nastaju oblici koji podsećaju, recimo, na biljke, životinje i slično, te se zato nazivaju "lutkice". Sve je to načinila priroda.

Sadašnja predsednica Društva "Geo–Pan" prof. Dragica Stoiljković sakupljala je primerke po rudnicima Srbije. Kako je rekla, uzela je u obzir da će izložbu možda posetiti i turisti i ekskurzije pa uvek nešto tematski postavi. Ovaj put želela je da prikaže kako mineral koji se koristi za izradu bižuterije izgleda u sirovom stanju, a kako obrađen. Izložila je kvarc i njegove varijetete: gorski kristal, mlečni kvarc, kalcedon i opal u različitim bojama, providan ljubičasti ametist - kvarc, tamnosivo - crni mineral hematit oblikovan u loptice od kojih se prave ogrlice, pirit u vidu zlatnih kockica pretvorenih u priveske za lančiće, zatim "tigrovo oko" i njegove varijetete, kao i prave bisere. Pokazala je i deo kolekcije članice iz Trebinja Tatjane Dražić, koja u prirodi pronalazi zanimljive oblike i malo ih umetnički dorađuje. Tu su "bigrovite kadice" koje nastaju prelivanjem vode preko krečnjačkih stena. Ona ih je načinila minijaturnim, inače su tako nastale čuvene Pamukkale u Turskoj, koje su zapravo veće od čoveka.

Društvo ljubitelja minerala, stena i fosila "Geo–Pan" pre 11 godina osnovao je zlatar i jedan od retkih gemologa u Srbiji Srboljub Srba Janković. Društvo, kako vidimo, živi već više od decenije i organizuje na desetine predavanja i obilazaka lokaliteta na kojima se minerali mogu naći.

- O tome bi trebalo i u školi da se uči - kaže Srba Janković. - Manje deca imaju prostora u glavi za neke dekadentne stvari kad imaju ljubav prema nečemu što je lepo i što se može naći. Uvek im kažem – kada idete plažom, gledajte i sigurno ćete naći neki mineral, koji je zaista jedno divno ostvarenje prirode. U prirodi sada ima više od 4.800 minerala, a oko 80 dragulja – dragog kamenja, sve ostalo je dekorativno i industrijsko.

I Janković ističe Frušku goru kao naše najbliže nalazište minerala, ali saznajemo da je planina Cer izuzetno interesantna za akvamarine, a oni imaju juvelirski kvalitet.

Iz njegove kolekcije trenutno su izloženi biser, citrin, labradorit, australijski opal, rutil, plavi safir i brilijanti. Sve uvozi i kupuje, kod nas toga nema. Brilijanti se, konkretno, mogu naći u vulkanskim područjima.

- Putem izložbi i predavanja trudimo se da ljudima ispričamo nešto zanimljivo i korisno, da saznaju na šta da obrate pažnju pri kupovini dragocenih primeraka i nakita. Trudimo se da to bude miks svega, i za ljude iz struke – da malo prošire znanja, i za one koji prvi put o tome slušaju. To je koncepcija naših predavanja jer pričati nije isto što i reći - kaže ovaj izuzetan stručnjak i poznavalac dragocenosti koje nam priroda nudi.

- Pre desetak godina u Jadru, kod Loznice, pronađen je veoma vredan mineral kojeg nema u svetu i prema lokalitetu nazvan je jadarit. Jadarit se procenjuje na stotine miliona evra i dolara, tu država može imati veliku korist, ali treba nešto i uložiti u istraživanja - kaže Srboljub Srba Janković.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad Dom zdravlja isključenje vode bebe dnevni horoskop bez struje JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina novosađani horoskop Hitna pomoć bez vode horoskopski znaci raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo bez grejanja vremenska prognoza isključenje grejanja jkp lisje betanija Isključenje struje isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad jkp novosadska toplana