EKO SKANDAL: Neko poseče park u sred grada bez dozvole “Zelenila”

EKO SKANDAL: Neko poseče park u sred grada bez dozvole “Zelenila”

Na problem upozorila Vojvođanska zelena inicijativa, građani već potpisuju peticiju za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine i protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji, a JKP “Gradsko zelenilo” traži od nadležnih službi da utvrde ko je i na osnovu čije procene i preporuke posekao drveće u ulici Miloša Bajića.

Nakon što se pre nekoliko dana oglasila predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać koja je kritikovala “Gradsko zelenilo” i seču drveća u Ulici Miloša Bajića, istim povodom, takođe sa kritikom seče, oglasilo se danas i JKP “Gradsko zelenilo” koje traži od nadležnih službi da utvrde ko je i na osnovu čije procene i preporuke posekao drveće u ulici Miloša Bajića, kod Muzeja Vojvodine.

Helać je, podsetimo, u pisanoj izjavi objasnila da su radnici JKP Gradsko zelenilo sekli drveće, a da aktivisti nisu uspeli da saznaju razlog za to.

- Činjenica da se ova seča odvija u subotu, pri visokim temperaturama, govori o nameri menadžmenta JKP Gradsko zelenilo da što manje građana Novog Sada vidi ovu brutalnu nezakonitu seču, ocenila je predsednica Vojvođanske zelene inicijative.

Ona je dodala da je namera da se tokom vikenda ukloni svo drveće.

- Građani plaćaju ovo preduzeće da održava i unapređuje zelene površine u gradu a oni ne prestaju sa sečom, istakla je Helać.

Međutim, sudeći prema današnjem saopštenju “Gradskog zelenila”, sistuacija sa sečom je još komplikovanija.

- JKP "Gradsko zelenilo" obaveštava javnost Novog Sada da nije osnovano da bi seklo, već da bi sadilo drveće na teritoriji grada. JKP "Gradsko zelenilo" takođe obaveštava javnost da nije odgovorno za seču stabala u ulici Miloša Bajića, kod Muzeja Vojvodine. Pošto nijedno drugo javnog gradsko, niti privatno peduzeće nije tražilo, niti dobilo našu saglasnost za takvu vrstu radova, utvrđivanje ko stoji iza neplanske i nepredviđene seče, predstavlja zadatak za druge državne organe, navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo "Gradskog zelenila", takođe, od nadležnih službi traži da utvrde ko je i na osnovu čije procene i preporuke posekao drveće u ulici Miloša Bajića.

Ova priča ima i nešto duži bekgraund. Građani koji stanuju u okolini Riblje pijace i bloka Muzeja gde su već nekoliko meseci u toku obimni građevinski radovi, pokrenuli su peticiju za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine i protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji. Iza ove peticije stoji Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine u Novom Sadu. Ovi aktivisti su podsetili javnost da je Skupština grada 25. juna usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije na osnovu koga se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini, a da je već posle nedelju dana počelo se sa sečenjem drveća na obodu zelene površine u Ulici Miloša Bajića.

- Uprkos tome što je kompleks Muzeja i Arhiva Vojvodine proglašen za spomenik kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada izdao je saglasnost za izgradnju javne garaže u zaštićenoj okolini kulturnog dobra od velikog značaja. Podsećamo da park u kome je planirana garaža čini deo starog jezgra grada u kome su dva muzeja – Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti”, objašnjava se u saopštenju građanske inicijative.

Taj park, dodaje se, važan je deo zajednice i mesto koje je namenjeno vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima, kao i svim građanima koji uživaju u zelenim prostorima. Njihov je stav i da plan koji bi omogućio uništenje zelene površine sa stablima starim preko 60 godina, zarad izgradnje javne garaže, ne može biti opravdan.


- Namera da se umesto parka postavi garaža sada se već može posmatrati kao tendencija vlasti da malobrojne zelene površine grada zameni profitom, navodi se u saopštenju Građanske inicijative, a građani se pozivaju da se pridruže u zaštiti zelene površine i potpišu peticiju protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji.

Peticija se može potpisati u MZ Dunav, Beogradski kej 19a, ponedeljkom, sredom i petkom od 8 do 15 časova, utorkom i četvrtkom od 8 do 12 časova i od 17 do 19 časova. Takođe, u planu je i javno prikupljanje potpisa za peticiju o čemu će građani blagovremeno biti obavešteni.

 

PRIORITET PRIORITETA: JKP  „Zelenilo“ je u poslednjih 12 meseci na više lokacija u gradu i prigradskim nasljima posadilo preko 30. 500 sadnica novog drveća, žive ograde ukrasnog bilja i više stotina hiljada cveća. Rekonstruisali smo i posadili preko 46. 918 kvadrata travnjaka. Podignuto je pet novih mini parkova na mestima gde su se ranije nalazila smetlišta, i uređena su četiri javna prostora, koja nisu imala namenu. U planu je da se do kraja ove godine ozeleni još toliko divljih deponija i neiskorišćenih javnih prostora, objasnilo je dans ovo gradsko preduzeće.
Kako su naveli, JKP "Gradsko zelenilo" obaveštava Novosađane da će i ove godine nastaviti sa ozelenjavanjem prostora i u prigradskim naseljima, a povećanje, a ne smanjivanje zelenih površina predstavlja prioritet svih prioriteta  „Gradskog zelenila“.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • goran

  pre 1967 dana i 12 sati

  Idite nedeljom na Frušku goru pa krenite nekom od staza zdravlja. Motorne testere se čuju nemilice, na sporednim putevim parkirana (skrivena) putnička vozila sa tablicama druge države. Traktori bez tablica ili bilo kakvih obeležja puni isečenog drveća, a voze ih osobe koje ne smeš ni u oči da pogledaš kako izgledaju. I sve to nama ispred nosa. Verovatno će stati kada od cele FG naprave parking...

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Shin Sekai

  pre 1967 dana i 12 sati

  Toliko o zelenilu u gradu :/ Obecavan je i park izmedju Detelinare i Novog Naselja, ali od toga ocigledno nema nista.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Lale

  pre 1967 dana i 11 sati

  Novi Sad po meri kriminalaca?
  Texas!

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Vladimir

  pre 1967 dana i 5 sati

  Koliko hiljada sadnica moze da se posadi ( kupi ) za jedno dobro stablo staro vise decenija ?

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Drvoseca

  pre 1966 dana i 7 sati

  Ja bih sve posekao

  Oceni komentar:
  3
  0