Eko straža: Da li su protestanti snimani kamerama za prepoznavanje lica

Eko straža: Da li su protestanti snimani kamerama za prepoznavanje lica

Organizacija "Eko straža" izrazila je bojazan da su ljudi na protestima u Srbiji snimani specijalnim mobilnim telefonima koji imaju kamere za prepoznavanje lica.

Ovakvi mobilni telefoni viđeni su i na protestu u Novom Sadu, u subotu, 4. decembra, kada je došlo do fizičkog obračuna dela demonstranata sa grupom koja je izašla iz automobila, tražeći da prođe kroz blokiranu saobraćajnicu, piše 021.rs

Pažnju na to je najpre skrenula Eko straža, objavljujući na društvenim mrežama da je "veliki brat stigao" i izražavajući sumnju da je došlo do zloupotrebe tehnologije. Sumnje je "podgrejalo" i to što su u danima nakon protesta na adrese građana u Srbiji stizali prekršajni nalozi zbog učešća u blokada, iako ih niko nije legitimisao.

Kako piše Istinomer, a prenosi 021.rs, slučaj je stigao do Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i, ukoliko se utvrdi da je Eko straža u pravu i da je policija koristila Huawei tehnologiju za prepoznavanje lica, Milan Marinović, poverenik, otvoriće postupak nadzora.

Međutim, komentarišući izjavu Marinovića, bivši poverenik Rodoljub Šabić kaže da ne razume šta bi ona mogla da znači.

− Kako će se utvrditi da ih policija jeste koristila? Sumnja da biometrijski nadzor jeste korišćen je evidentno prisutna. Kako može biti potvrđena ili možda otklonjena ako niko ne sprovede nadzor? Ja sam već javno rekao da očekujem da Poverenik sprovede postupak nadzora kao i da bi, da imamo drugačije javno tužilaštvo, sumnja u to da službena lica namerno krše zakon i primenjuju nedozvoljene tehnologije obrade podataka morala da bude i predmet interesovanja tužioca − kaže Šabić.

U slučaju da se po nadzoru utvrdi nedozvoljena obrada podataka, Poverenik bi mogao da uradi nekoliko stvari – od upozorenja i zabrane takve dalje obrade, preko pokretanja prekršajnog postupka do podnošenja krivične prijave, ali to odlučuje on sam, kaže Šabić.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan