EKOLOŠKA KATASTROFA: Svakog minuta baci se tri miliona zaštitnih maski

EKOLOŠKA KATASTROFA: Svakog minuta baci se tri miliona zaštitnih maski

Zaštitne maske su napravljenje od plastičnih polimera, koji u prirodi šire takozvane mikro i nano plastične čestice, dijametra manjeg od pet milimetara. Mikroplastika, uključujući i onu koja nastaje razlaganjem zaštitinh maski, ostavlja u prirodi otrovne materije kao što su teški metali.

Svakog minuta u svetu se iskoristi i baci tri miliona zaštitnih maski, a mnoge završavaju u prirodi i predstavljaju pravu ekološku bombu. Organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da, budući ne postoje uputstva kako odlagati i rešiti se zaštitnih maski, raste opasnost od daljeg zagađenja okoline, piše "Blic".

Ranija naučna istraživanja su pokazala da 14 miliona tona mikroplastike završava na morskom dnu, zagađeni su najudaljeniji delovi planete kao što je Antartik. Mikroplastika iz mora često završava u telima morskih životinja, uključujući i one koje jedemo. Drugo istraživanje potvrdilo je da jedući morsku hranu sedmično unesemo u naše telo pet miligrama mikroplastike, što je isto kao kada bismo jednom sedmično pojeli fino samlevenu kreditnu karticu.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan